Het was natuurlijk niet waar je op hoopte toen je vol spanning zat te wachten op de uitslag: een herexamen. Je hebt geen tijd om bij de pakken neer te zitten. Er zit minder dan een week tijd tussen het krijgen van de uitslag en het maken van de herexamens. Snel aan de slag dus! In dit artikel geven we je handige tips om je voor te bereiden. Hoewel het heel vervelend is dat je een herkansing moet maken, zie het vooral als een tweede kans om te slagen!
Iedere leerling mag voor één vak een herexamen maken. Je kiest zelf of je een herkansing wilt maken en voor welk vak. Als het maken van een herexamen ervoor kan zorgen dat je alsnog slaagt, is het natuurlijk sterk aan te raden hiervoor te gaan. Ook als je al geslaagd was met je eerdere cijfers, kun je ervoor kiezen een herexamen te maken. Je kunt bijvoorbeeld een vak herkansen om zo alsnog cum laude te slagen. Goed om te weten is dat je hoogste cijfer telt. Het kan daarom geen kwaad om een vak waarvoor je al een voldoende hebt gehaald te herkansen.
Bij vmbo-bb en vmbo-kb mag één schriftelijk examen worden herkanst en één praktijkexamen, waardoor je twee herkansingen in totaal mag doen.
Zoals hierboven gezegd, kun je zelf kiezen welk vak je herkanst. Als het van je herkansing afhangt of je wel of niet slaagt, is het belangrijk dat je de goede keuze maakt. Het meest voor de hand ligt het vak waar je de grootste onvoldoende voor hebt, maar er zijn ook andere opties mogelijk. Houd hierbij de slagingseisen (havo/vwo of vmbo) in gedachten en overleg met je docenten. Mogelijke keuzes zijn:
- Heb je voor één vak een 3 als eindcijfer, dan moet je dat vak herkansen om alsnog te kunnen slagen.
- Heb je meer dan één 5 als eindcijfer voor de kernvakken, dan moet je een van deze vakken herkansen. Kies het vak waarvan je denkt het makkelijkst een hoger cijfer te kunnen halen.
- Moet je gemiddelde cijfer voor de centrale examens omhoog of heb je compensatiepunten nodig? Ga dan na bij welk vak de meeste winst te behalen valt. Had je bijvoorbeeld bij het examen biologie een black out, terwijl je er normaal heel goed in bent, dan is dat wellicht de beste keuze.
Je maakt de herexamens op dezelfde manier als de eerste examens. Op je eigen school en onder dezelfde omstandigheden. Je kunt je dan ook bij je eigen school aanmelden voor een herkansing. Vaak krijg je hiervoor een formulier dat je voor een bepaald moment moet inleveren. Voor enkele vakken melden zich landelijk zo weinig leerlingen aan voor een herkansing, dat deze herexamens op een centrale locatie in Nederland worden afgenomen. De deadline voor aanmelden voor een herexamen voor deze vakken is vakken uiterlijk 17:00 uur op de vrijdag na de uitslag. Je school weet hier meer over.
Om je goed voor te bereiden op je herexamen, hebben we een aantal tips voor je:
Tip 1: Kijk je examen in, maar staar je niet blind op specifieke fouten
Maak zo snel mogelijk na de uitslag een afspraak met de docent van het vak dat je moet herkansen. Tijdens deze afspraak kun je je examen inzien en kijken waar het mis is gegaan. Zo kun je leren van je fouten en dus gerichter aan de slag met de voorbereiding op je herexamen. Staar je echter niet blind op die specifieke fouten. Immers, je weet één ding zeker: je zult die specifieke vragen niet tegenkomen op het herexamen. Kijk daarom liever of je kunt ontdekken of er bepaalde onderwerpen zijn die je erg lastig vond of misschien bepaalde vraagstellingen. Ook kun je kijken of je vaak punten hebt verloren omdat je je antwoord niet volledig of niet op de juiste manier hebt genoteerd.
Tip 2: Vraag advies aan je docent
Als je toch bij je docent bent om het examen in te zien, vraag dan ook gelijk om extra advies. Je docent weet alles van het vak dat hij/zij geeft en heeft waarschijnlijk al veel leerlingen voorbereid op het eindexamen. Bovendien kent hij/zij je en weet waar jouw valkuilen liggen. Vraag om specifieke tips en extra uitleg voor de onderwerpen die jij het lastigst vindt. Maak aantekening van het advies dat je krijgt, dan kun je die er tijdens het leren bij pakken.
Tip 3: Oefenen!
Hoewel je er misschien niet zo zeker van bent, zit een groot deel van de examenstof toch al ergens in je hoofd. Je bent er al jaren mee bezig en hebt ook al schoolexamens gemaakt over de stof. Bij de meeste leerlingen gaat het op het examen vooral mis, omdat ze niet weten hoe ze de examenopgaven moeten aanpakken. Of omdat je te er te weinig vertrouwen in hebt dat je de examenopgaven goed kunt beantwoorden. Hierbij helpt vooral het oefenen met oude examens. Belangrijk is om je oefenexamens ook na te kijken aan de hand van het correctiemodel!
Tip 4: Bekijk onze examentips
Het maken van een herexamen lijkt eigenlijk heel erg op het maken van een normaal examen. Kijk eens naar onze examentips. Zo kom je er onder meer achter waarom je genoeg moet slapen in de aanloop naar je herexamen, hoe je meerkeuzevragen aanpakt en hoe je niet onnodig punten laat liggen.
Tip 5: Volg een herexamentraining
Als je niet zo goed weet hoe je zelfstandig in een paar dagen alle examenstof moet leren en je specifieke tips wilt over hoe je (her)examenopgaven aanpakt, dan kun je een herexamentraining van SSL volgen. Tijdens de training behandel je in korte tijd heel efficiënt de stof en krijg je goede tips en een strak studieschema om je optimaal voor te bereiden op je herkansing. De belangstelling voor deze cursus is zeer groot, dus het is aan te raden je direct in te schrijven zodra je weet dat je een herexamen moet doen.
Ga dan alvast leren en oefenen! Met minder dan een week tijd tussen de uitslag en de herexamens, kun je elke dag extra goed gebruiken. Focus je in eerste instantie op de onderwerpen en het soort opgaven waar je moeite mee had in het eerste tijdvak. Ook kun je alvast een afspraak inplannen met je docent op de dag na de uitslag, is dat ook maar geregeld!