Overslaan en naar de inhoud gaan
De Leidse Examentraining

Examentraining

De voorbereiding op het eindexamen is geen gemakkelijke taak. Nog afgezien van de tijdsdruk is het best moeilijk te bepalen aan welke examenonderwerpen je nu wel of geen aandacht moet besteden. En hoe plan je die aandacht in, met de geringe tijd die je hebt? In de spannende periode voor het eindexamen kun je alle hulp gebruiken. Daarom krijg je tijdens een examentraining van SSL professionele begeleiding van enthousiaste docenten, zodat jij met een goed gevoel en vol zelfvertrouwen aan je examens begint.

Stichting Studiebegeleiding Leiden heeft al meer dan 20 jaar ervaring met het begeleiden van examenkandidaten. Met onze zorgvuldig ontwikkelde en beproefde methode weten we precies hoe we jou optimaal op het centraal examen kunnen voorbereiden. Onze examentrainingen zijn volledig afgestemd op het examenprogramma. Dat zien we terug in het succes van onze examentrainingen: meer dan 90% van de leerlingen die een Examencursus hebben gevolgd, zijn geslaagd. Gemiddeld stijgt het examencijfer een punt ten opzichte van het schoolexamencijfer. En leerlingen die een Herkansingscursus volgen zien hun cijfer zelfs met anderhalve punt omhoog gaan! Wil jij je ook goed voorbereiden en slagen voor je eindexamen? Schrijf je dan gelijk in voor een examentraining.

De Examencursus wordt aangeboden van half februari tot en met half mei. In totaal zijn er 16 periodes waarin je een training kunt volgen. De cursussen duren twee of drie dagen. In die drie dagen richt je je op één examenvak. Neem gelijk een kijkje bij ons overzicht: hierin staan alle examentrainingen voor alle vakken met bijbehorende data. Natuurlijk kun je ook voor meerdere vakken een Examencursus volgen.

Je kunt rekenen op ongeveer 30 uur les per examentraining (20 uur bij een tweedaagse cursus). Het grote voordeel van deze intensieve cursus is dat je aan het eind van een periode de stof direct een stuk beter onder de knie hebt, waardoor je met meer zelfvertrouwen het examen tegemoet gaat. We raden je aan de training zo vroeg mogelijk te volgen zodat je ook op school nog geruime tijd met de geleerde stappenplannen kunt oefenen en je zo nog beter kunt voorbereiden op het examen.

Inschrijven voor een Examencursus

Misschien heb je al besloten dat je graag een training wilt volgen om je voor te bereiden op bijvoorbeeld dat lastige examen wiskunde, of wil je heel graag extra hulp met je leesvaardigheid Engels. Maar waar ga je die examentraining dan volgen? We begrijpen dat het uitkiezen van een juiste aanbieder heel lastig kan zijn, zeker omdat de laatste paar jaren meer trainingen zijn verschenen. Stichting Studiebegeleiding Leiden heeft echter al meer dan 20 jaar ervaring met het begeleiden van examenkandidaten. Bovendien zijn wij ontstaan uit een jarenlange samenwerking met Universiteit Leiden. Enkele punten waarop wij ons onderscheiden van anderen zijn:

 • Intensieve en persoonlijke begeleiding door enthousiaste docenten
  • Per vijf leerlingen is er een docent
  • Persoonlijk intakegesprek
  • Al je opgaven worden nagekeken
  • Mogelijkheid tot kosteloos extra (privé-)les in de avonduren
  • Betrokken en enthousiaste docenten
 • Het speciale lesmateriaal
  • Elk jaar opnieuw door ons zelf ontwikkeld
  • Sluit volledig aan bij de examenstof
  • Gebaseerd op examenanalyses
  • Oefenen met bijna alleen examenvragen
 • Specifiek gericht op het verbeteren van examenresultaten
  • In drie dagen komt de volledige examenstof aan bod
  • We nemen een 'echt' proefexamen af en bespreken dat uitgebreid tijdens een (driedaagse) cursus
  • Je gaat naar huis met zelfvertrouwen en veel nieuwe examentips
 • Succesvolle resultaten
  • Examencijfer ligt, na een training, gemiddeld 1 punt hoger dan het gemiddelde schoolcijfer
  • Vrijwel alle deelnemers (meer dan 90%) slagen voor hun examen 

Onze examentrainingen vinden plaats in de weekenden en vakantie van half februari tot half mei. De examentrainingen duren twee of drie dagen. In die dagen krijg je ongeveer 10 uur per dag les. Wanneer welke cursus drie of twee dagen duurt, vind je terug in het vakkenoverzicht. Wil je weten hoe een dag bij SSL eruit ziet? Neem dan een kijkje bij de dagindeling van onze Examencursussen.

Een driedaagse examentraining, waarbij je ongeveer 30 uur les krijgt, kost 395 euro. De kosten van een tweedaagse cursus, met ongeveer 20 uur les, zijn 290 euro. Cursusmateriaal is bij deze kosten inbegrepen. 

Ben je op zoek naar een examentraining op een ander moment in het jaar? Kijk dan eens bij onze 5 vwo Stoomcursussen (aan het begin van de zomervakantie), Talentrainingen (najaar en kerstvakantie) of bij onze Kerstvakantiecursussen.

Het is nu mogelijk om je in te schrijven voor een Examencursus.

Je kunt je inschrijven tot in principe een dag voor aanvang van elke periode. Echter, de belangstelling voor deze cursus is groot. Wil je zeker zijn van een cursusplaats schrijf je dan zo snel mogelijk in

Open het inschrijfformulier

Wij verwelkomen leerlingen uit heel Nederland in Leiden voor onze unieke examentrainingen. Kom je van ver? Dan raden we je aan om gebruik te maken van een van de vele overnachtingsmogelijkheden in Leiden. In ons overzicht vind je adressen en prijzen van verschillende accommodaties en de extra diensten die zij aanbieden. Op sommige locaties zijn zelfs diensten die je naar de locatie van je examentraining brengen en weer ophalen wanneer deze is afgelopen. Ook bieden sommige pensions ontbijt aan of het gebruik van een fiets.

De Leidse Examentraining
De Leidse Examentraining

Persoonlijke begeleiding

De begeleiding is intensief: één docent op vijf leerlingen. De cursus is in blokken verdeeld. In elk blok staat steeds één onderwerp centraal. Elk blok begint met een kernachtige uitleg waarin hoofdzaken van bijzaken worden gescheiden en waarin je handvatten krijgt aangereikt om examenopgaven succesvol op te lossen. Dit zijn onze bekende stappenplannen. Na de uitleg maak je de door ons geselecteerde (eindexamen)opgaven. We werken met uniek lesmateriaal. Daardoor krijg je inzicht in het type vragen en de manier waarop deze gesteld worden. Door deze werkwijze krijg je meer grip op de stof en, zo leert de ervaring, wordt je zelfvertrouwen een stuk groter.

Met elke leerling voeren we tijdens het eerste lesuur een kort gesprek en tijdens de cursus houden verschillende docenten je vorderingen (en veelgemaakte fouten!) bij, zodat je aan het eind van de cursus een gericht studieadvies krijgt. Door het kleine aantal leerlingen per docent (per vijf leerlingen is er een docent) is er daadwerkelijk veel aandacht voor individuele problemen. Hoewel SSL geen speciale trainingen aanbiedt voor leerlingen met bijvoorbeeld faalangst of dyslexie, blijkt dat deze manier van werken voor hen juist erg prettig is. Indien nodig kun je in de avonduren van 19.30 tot 21.30 uur extra (privé)les krijgen (kosteloos). Je studeert in een inspirerende omgeving met betrokken docenten.

Ons lesmateriaal voor de examentraining

Doordat Stichting Studiebegeleiding Leiden elk jaar de nieuwste examens analyseert, sluit de stof die we behandelen op de Examencursus optimaal aan bij de examens zelf. Wil je meer weten over hoe ons lesmateriaal aansluit bij de centrale examens? Neem dan eens een kijkje bij onze examenanalyses

Examenresultaten verbeteren

Per vak wordt er op alle cursusdagen aandacht besteed aan opgaven die regelmatig op examens aan de orde komen. Van je docenten krijg je bovendien veel nuttige examentips mee. Bij een driedaagse cursus maak je op de laatste cursusdag een proefexamen onder strikte examencondities. Het examen wordt met behulp van de officiële correctievoorschriften nagekeken, zodat je een goed beeld krijgt van hoe je ervoor staat. Het proefexamenresultaat wordt uitvoerig met je besproken en je krijgt het examen en het correctievoorschrift mee naar huis. Zo weet jij aan het einde van je cursus precies waar je sterke punten en je verbeterpunten liggen. Let op: bij tweedaagse examentrainingen is er niet (altijd) voldoende ruimte voor een volledig proefexamen. Wil je weten wanneer we tweedaagse en driedaagse examentrainingen aanbieden? Kijk dan in het vakkenoverzicht.

Een ervaren, gedreven en enthousiast docententeam

Het team van jonge docenten heeft jarenlange ervaring met het geven van bijles en cursussen aan scholieren. Ze zijn super gedreven om het beste bij je naar boven te halen en hebben al vele duizenden leerlingen met succes door het examen heen geloodst. Onze docenten helpen je niet alleen individueel, maar nemen ook de tijd om alle stof, vanaf het begin, op een overzichtelijke manier te presenteren. Ze vinden het een uitdaging om je te helpen het examen te halen en weten uit ervaring dat dit ook echt haalbaar is. De docenten vinden geen enkele vraag dom of raar maar nemen jou serieus en willen je echt verder helpen.

Voor welke vakken kun je een examentraining volgen?

Wij bieden examentrainingen aan voor de meeste schoolvakken op havo- en vwo-niveau. Klik hieronder op een van de vakken om meer informatie te krijgen over de training voor dat vak:

Voor de meeste vakken hebben we tweedaagse en driedaagse examentrainingen. Kijk in het vakkenoverzicht wanneer welk vak wordt aangeboden.

Cursussen in het najaar en de kerstvakantie

De driedaagse examentrainingen, die een volledige voorbereiding bieden op het eindexamen, beginnen in februari. Wil je al eerder in het schooljaar onder onze professionele begeleiding een training volgen? Dat kan! Volg een eendaagse Kerstvakantiecursus rondom Kerst of een Talentraining tussen oktober en januari. Met deze cursussen wordt het leren voor schoolexamens een stuk makkelijker en heb je alvast een goede basis gelegd voor het studeren voor je eindexamens.

De Kerstvakantiecursus is een eendaagse training die je helpt de basis voor een vak weer op orde te krijgen. Uit ervaring weten wij namelijk dat veel leerlingen kennis missen in de basis van een vak. Als de gaten in het fundament worden gedicht, kun je nieuwe onderwerpen veel beter begrijpen. Ook krijg je daardoor sneller en beter inzicht in complexere examenvragen. Omdat veel leerlingen in januari schoolexamens hebben, is de Kerstvakantiecursus een populaire training om voor te bereiden op die examens. Bestudeer de stofomschrijving om te zien welke onderwerpen tijdens deze cursus aan bod komen.

Je kunt een Talentraining volgen voor een van de moderne vreemde talen (Engels, Frans en Duits), Nederlands en Latijn. De trainingen vinden plaats in weekenden en in de kerstvakantie. Bij de Talentraining voor Engels, Frans of Duits wordt aandacht besteed aan leesvaardigheid en luistervaardigheid. Op die manier bereid je je dus ook voor op de luistertoetsen, die op de meeste scholen in januari worden afgenomen. Leesvaardigheid beslaat ongeveer 75% van de cursus, luistervaardigheid 25%. De Talentraining Nederlands richt zich op leesvaardigheid en bij de Talentraining Latijn behandelen we proefvertalen en grammatica.

Onze leerlingen komen uit heel Nederland

Woon je ver uit de buurt van Leiden en vraag je je af of het daarom wel handig is om een examentraining bij SSL Leiden te volgen? Kijk dan eens bij de vele mogelijkheden voor overnachting die er zijn in (de buurt van) Leiden! Door deze mogelijkheid hebben we ook al veel leerlingen uit bijvoorbeeld Friesland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Zeeland kunnen helpen met een examentraining. Door een weekend of een paar dagen van je vakantie in Leiden te verblijven kun jij je helemaal richten op je Examencursus en je zo goed mogelijk voorbereiden op je eindexamen.

Wil je examentraining geven bij SSL Leiden?

Elk jaar gaan er weer veel nieuwe docenten bij SSL aan de slag. Zou jij het leuk vinden om samen met een team enthousiaste collega’s heel veel leerlingen een stap dichter bij het behalen van hun diploma te brengen? Solliciteer dan op de functie van docent! We vinden het heel leuk om kennis met je te maken.