Overslaan en naar de inhoud gaan

Examentraining geven bij SSL

Leuk dat je geïnteresseerd bent in het geven van examentraining bij SSL!

Op deze pagina vind je een korte introductie over het geven van examentraining bij SSL. Via het menu hierboven of de lijst onder het kopje 'Meer informatie over examentraining geven bij SSL' kun je verder lezen over het lesgeven en solliciteren bij SSL.

SSL is een van de oudste aanbieders van examentrainingen voor havo- en vwo-leerlingen in Nederland. We hebben ruim 20 jaar ervaring. We streven ernaar om de meest professionele en kwalitatief meest hoogstaande organisator van dergelijke trainingen te zijn,  zowel naar leerlingen en ouders toe als naar onze docenten. We vinden het daarom erg belangrijk om onze docenten te stimuleren en begeleiden in hun ontwikkeling, om zo als collega’s het beste bij elkaar naar boven te halen. Op die manier kunnen we leerlingen optimaal helpen. 

Tijdens de cursussen behandelen we vrijwel alle stof die belangrijk is voor het examen. Deze wordt door de hoofddocenten overzichtelijk gepresenteerd en uitgelegd, waardoor leerlingen meer grip krijgen op de examenstof. Daarnaast worden stappenplannen en strategieën aangeleerd,  zo weten leerlingen hoe ze examenopgaven kunnen oplossen. Belangrijk bij onze aanpak is dat de leerlingen gedurende de gehele cursus worden voorzien van persoonlijke feedback én dat we ze stimuleren om zo veel mogelijk zelf na te denken om tot het juiste antwoord te komen. Hierdoor zien ze dat ze vooruitgaan en merken ze dat ze het wél zelf kunnen: dat geeft een hoop extra zelfvertrouwen voor het examen. 

Als assistent-docent ben jij degene die de leerlingen op persoonlijk niveau begeleidt. Nadat de hoofddocent de uitleg van een bepaald blok heeft gegeven, gaan de leerlingen zelfstandig aan de slag met het maken van opgaven. Jij helpt ze vervolgens als ze een vraag hebben of vastlopen. Daarnaast doe je nog een aantal andere dingen om de vorderingen van je leerlingen bij te houden en ze de handvaten te geven om optimaal voorbereid het examen in te gaan.

De werkzaamheden van een assistent-docent zijn:

 • Je helpt leerlingen individueel wanneer ze opgaven aan het maken zijn.
 • Je begeleidt een klein groepje leerlingen persoonlijk. Dit houdt in:
  • Intake- en eindgesprekjes voeren met jouw leerlingen.
  • Overzicht houden over hun vooruitgang.
  • De schriften nakijken van jouw leerlingen en persoonlijke feedback en tips geven.
  • Een persoonlijk advies geven voor de inrichting van het avondprogramma voor elk van je leerlingen.
 • Een laagdrempelig aanspreekpunt zijn voor je leerlingen.
 • Je overlegt met je team maakt een plan om elke leerling zo goed mogelijk te helpen.
 • Samen met je team zorg je voor variatie in het programma, bijvoorbeeld door het organiseren van een quiz of spel.

Omdat we de leerlingen kwaliteit willen bieden en we de ontwikkeling van onze docenten belangrijk vinden, volg je bij SSL een uitgebreid opleidingstraject als je als assistent-docent aan de slag gaat. Deze opleiding vind plaats tijdens de Examencursussen in het voorjaar. Een deel van de opleiding volg je voordat je begint met lesgeven, maar het meest leer je in de praktijk. 

Er zijn verschillende doorgroeimogelijkheden bij SSL. Zo kun je (vaak al in het eerste jaar) doorstromen naar de functie van hoofddocent. Ook is er op ons kantoor altijd iets te doen voor docenten die meer willen dragen aan de organisatie van de cursussen.

Meer over de opleiding en doorgroeimogelijkheden lees je op de pagina Wat bieden we?

Meer weten over lesgeven bij SSL en de sollicitatieprocedure?

Lees dan verder op de onderstaande pagina’s:

 

De Leidse Examentraining
De Leidse Examentraining