De luistertoetsen voor Engels, Frans en Duits worden door veel leerlingen als lastig ervaren. Niet gek, want je moet luisteren naar iemand die in een vreemde taal (soms ook nog met accent) iets vertelt over een onderwerp dat je waarschijnlijk niet erg aanspreekt en daar dan onder tijdsdruk vragen over beantwoorden. Dat is heel wat! Daarbij komt dat je er niet voor kunt leren zoals je dat bij vakken als geschiedenis of biologie doet. Maar ga niet bij de pakken neerzitten. Je kunt je wel degelijk voorbereiden op en oefenen voor de luistertoetsen Frans, Duits en Engels en daarmee een veel grotere kans maken om een voldoende te halen! In dit artikel geven we tips over hoe je dit kunt doen. Veel succes!
Heb je binnenkort de luistertoets voor Frans, Duits of Engels? Zorg dan dat je jezelf omringt met die taal. Bij Engels doe je dit waarschijnlijk al: je luistert naar Engelstalige muziek en kijkt Engelstalige series. Ben er nu alleen nog gerichter mee bezig: probeer een songtekst helemaal te begrijpen en kijk de serie zonder ondertiteling. Vergeet daarnaast ook niet om Franse of Duitse films en series te kijken of eens wat muziek in die taal op te zetten. Als je Franse en Duitse films via Netflix bekijkt, kun je ook altijd de ondertiteling in de het Frans en Duits aanzetten. Zo leer je gelijk hoe je bepaalde woorden uitspreekt. Ook leuk en handig zijn bijvoorbeeld luisterboeken. Kies een boek dat je goed kent, maar dan in het Frans of Duits. Zo kun je het verhaal volgen en leer je meer van de taal voor je luistertoets.
Eén van de belangrijkste voorwaarden om een voldoende te kunnen halen voor de luistertoetsen is je eigen woordenschat. Als jij van veel anderstalige woorden de betekenis weet, kun je gemakkelijker het antwoord horen in het fragment. Oefen daarom met woordjes die veel voorkomen op Cito-toetsen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de woordenlijsten van SSL, waarin we woorden hebben verzameld die vaak terug komen in de leesteksten (maar zeker ook de luistertoetsen) van Cito. Lees hier meer over het oefenen met deze woordenlijsten.
Ook handig is om bij het oefenen voor de luistertoetsen (of tijdens het kijken naar een serie of luisteren naar een boek) belangrijke woorden die je niet kent te noteren. Van deze woorden kun je de betekenis opzoeken en leren.
Het kijken naar series en luisteren naar muziek in het Duits, Frans of Engels is een goed begin voor het oefenen voor de luistertoetsen. Helaas zijn de fragmenten op de toetsen vaak niet uit populaire shows gehaald. Meestal worden hiervoor interviews gebruikt van nationale televisiezenders, bijvoorbeeld de BBC (voor de luistertoets Engels), TV5monde (voor de luistertoets Frans) of Das Erste (voor de luistertoets Duits). Het is dus een goed idee om als voorbereiding op de luistertoetsen ook hier naar te kijken en luisteren. Probeer dan ook echt te begrijpen waar het over gaat. Kijk bijvoorbeeld een interview over een recente gebeurtenis in het Duits of Frans en noteer wat jij denkt dat de belangrijkste punten zijn. Google vervolgens de gebeurtenis in het Nederlands en ga na of jouw omschrijving zou kunnen kloppen.
Je kunt ook podcasts luisteren over een onderwerp dat jij interessant vindt. De onderstaande podcasts zijn erg fijn om luistervaardigheid mee te oefenen. In deze podcasts zijn de sprekers vaak native speakers, maar letten ze wel op hun spraaktempo. Het gaat vaak over onderwerpen die in het nieuws zijn geweest, net als de fragmenten op de luistertoetsen. Ideaal dus om mee te oefenen!
- Om te oefenen voor de luistertoets Duits: Podcast in het Duits
- Om te oefenen voor de luistertoets Frans: Podcast in het Frans
- Om te oefenen voor de luistertoets Engels: Podcast in het Engels
Er zijn ook allerlei websites te vinden met oefenvragen voor de luistertoetsen. Als je er even op googlet vind je ze zo! Ook sommige van de bovengenoemde televisiezenders bieden op hun site programma's aan om te oefenen met luistervaardigheid.
Doe daarnaast altijd goed mee als er op school geoefend wordt. Zo ben je ook goed voorbereid op hoe de luistertoets wordt afgenomen en ben je bij de echte toets beter bestand tegen afleidingen als omgevingsgeluiden of opstartproblemen. In deze proeftoets-situaties kun je bovendien goed testen welke strategieën voor jou werken. Denk bijvoorbeeld aan het luisteren met je ogen dicht of het focussen op woorden die je wel kent (in plaats van in de stress te schieten door alles wat je niet kent).
Als het lastig vindt om zelfstandig te oefenen voor de luistertoetsen, kun je ook overwegen om hiervoor een training te volgen. SSL biedt van oktober tot en met de kerstvakantie cursussen aan voor Engels, Duits en Frans, waarbij ook luistervaardigheid behandeld wordt. Kijk op deze pagina voor meer informatie.
De luistertoetsen zijn lastig en je moet ze serieus nemen. Bedenk echter dat het toetsen op jouw niveau zijn en dat er geen onhaalbare dingen van je verwacht worden. Als je je goed voorbereid en tijdens de luistertoets geconcentreerd aan de slag gaat, komt het dus vast goed!