De meningen zijn er sterk over verdeeld: is het wel of geen goed idee om te leren met muziek aan? Misschien vind jij het zelf heel fijn of juist helemaal niet. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van muziek op je leer- en concentratievermogen. SSL heeft een aantal conclusies voor je op een rijtje gezet.
Misschien heb je er weleens van gehoord: het ‘Mozart effect’. Dit is het idee dat het luisteren naar klassieke muziek je slimmer zou maken. Helaas is er geen wetenschappelijk bewijs voor deze bewering, klassieke muziek heeft geen effect op je IQ. Door muziek te luisteren wordt je niet slimmer, maar het luisteren naar je favoriete nummers kan je wel heel vrolijk maken. Dat is goed nieuws, want je goede humeur verbetert je zogenoemde ‘cognitieve prestaties’. Dit betekent onder andere dat je beter kunt nadenken, analyseren, concluderen en focussen. Het effect hiervan houdt ongeveer tien minuten aan. Goed idee dus om jezelf vóór een bloksessie of in de pauzes, even wakker te schudden door naar je favoriete muziek te luisteren. Dit helpt je bovendien om even te ontspannen en als je er ook nog bij danst, heb je gelijk wat beweging gehad!
Luisteren naar je favoriete muziek vlak voor je gaat leren is dus een goed idee. Maar hoe zit dat tijdens het leren? In principe werkt totale stilte het beste tijdens het leren. Dit is omdat er dan geen geluiden zijn die je kunnen afleiden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk: ook als je voor je gevoel geen aandacht besteed aan de muziek raak je erdoor afgeleid. Dit komt omdat je aandacht bestaat uit een bewust deel, die je dus richt op de stof, en een onbewust deel. Dit onbewuste deel reageert op onverwachte geluiden en is eigenlijk altijd alert op de omgeving, om eventuele verandering en gevaren te kunnen signaleren (een evolutionair overblijfsel). Dit deel van je aandacht zal dus op de muziek reageren en er zodoende voor zorgen dat je je minder goed op de studiestof kunt focussen.
Dit is echter niet het hele verhaal: de kans is namelijk erg klein dat jouw leeromgeving volledig stil is. Of je nu in de bieb, op school of thuis zit, er zijn altijd achtergrondgeluiden te horen die je kunnen afleiden. Rustige, instrumentale muziek kan helpen om een omgeving te creëren waarin je toch effectief kunt leren. De muziek maskeert de onregelmatige omgevingsgeluiden met regelmatige klanken. Hierbij is het wel belangrijk dat je een doorlopende afspeellijst luistert. Als je na elk nummer een nieuwe moet kiezen, leidt dat natuurlijk enorm af. Snelle muziek werkt overigens ook minder goed. Als je muziek luistert met een hoog BPM (beats per minute) gaat je hart sneller kloppen en leer je minder makkelijk.
Muziek luisteren kan je helpen focussen, maar kies wel voor de juiste nummers. Luister tijdens het leren rustige muziek om je te beschermen tegen omgevingsgeluiden en luister vóór het leren en in de pauzes naar muziek waar je blij van wordt. Wil je meer tips om gefocust te blijven tijdens het leren, lees dan deze tips om je concentratie te vergroten.
Als je heel muzikaal bent ingesteld kun je dit trouwens ook in je voordeel gebruiken: je kunt woordenlijsten of formules makkelijker onthouden door er een liedje van te maken! Ben je niet in een creatieve bui, dan zijn er op youtube ook genoeg handige ezelsbrug-liedjes te vinden.