Overslaan en naar de inhoud gaan

En nu maar afwachten...

Door Merel op
SSL blog - En nu afwachten

Na een aantal weken keihard zwoegen, zitten de examens er eindelijk op! Toch zal dit niet voor iedereen als een opluchting voelen, je moet immers nog bijna twee weken wachten tot je (zeker) weet of je wel of niet geslaagd bent. Daarom hier een aantal SSL-tips om deze spannende tijd ontspannen door te komen.

Tip 1: Ga op vakantie

Had je je examenreis al aan het begin van dit schooljaar tot in de puntjes gepland of ben je meer van de last-minute beslissingen? Hoe het ook zij, nu lekker vakantie vieren klinkt goed: even weg van alle stress en eindelijk weer wat tijd met je vrienden. Als een lange of verre vakantie er niet in zit, kun je het natuurlijk ook dichter bij huis zoeken. Denk bijvoorbeeld aan een dagje naar het strand of het zwembad, slenteren door de dierentuin of een wandeling in het bos. Ook leuk: maak een ‘city-trip’ naar je toekomstige studiestad om je nieuwe plek alvast te leren kennen!

Tip 2: Laat je afleiden door een spannende serie of goed boek

Tijdens het leren heb je misschien ook af en toe naar Netflix gekeken, maar echt ontspannen voelde dat vast niet. Nu heb je echter alle tijd om je favoriete series te bingewatchen, zonder schuldgevoel! Ook fijn: je kunt nu weer voor de lol boeken lezen. In plaats van al die schoolboeken of boeken van je lijst, heb je nu alle keuze. Hoe dan ook, als je verdiept zit in een meeslepend verhaal is het wachten zo voorbij.

Tip 3: Opruimen

Deze weken zijn ook hét moment om allerlei klusjes te doen waar je eerder niet aan toe kwam. Het opruimen van je kamer is vast zoiets dat er tijdens het leren bij ingeschoten is. Opruimen lijkt misschien een vervelende klus, maar als het eenmaal gedaan is kan het zorgen voor voldoening en ontspanning. Hoe kun je immers tot rust komen als alles om je heen een rommel is? Bovendien maak je je ouders er vast erg blij mee en dat maakt het leven vaak ook net weer iets relaxter ;)

Tip 4: Ga op zoek naar het ultieme zomerbaantje

Hoewel je hoofd misschien niet staat naar werk, heb je nu wel alle tijd om uitgebreid op zoek te gaan naar een leuk (en goed betaald) zomerbaantje. Dit kan natuurlijk thuis achter de laptop, maar je kunt ook als je door de stad loopt eens goed rondkijken of er restaurants of winkels zijn waar hulp wordt gevraagd. Hierbij is het handig om eerst je cv te updaten voordat je echt op zoek gaat. Zo kun je direct solliciteren als je iets leuks ziet. Overigens ook goed ter afleiding: alvast wegdromen bij de gedachte waar je je verdiende geld  aan uit zou kunnen geven.

Maar uiteindelijk is het gewoon afwachten…

Er zijn genoeg dingen die je kunnen afleiden, maar uiteindelijk is het nu gewoon afwachten. Onthoud dat je hebt gedaan wat je kon: je hebt hard gewerkt en je examens zo goed mogelijk gemaakt. Ook als het soms wat minder ging dan je had gehoopt, moet je bedenken dat het is wat het is. Je kunt het nu niet meer veranderen. Uiteindelijk komt het dus neer op geduld hebben en hopen op het beste!

Mocht je al wel (vrijwel) zeker weten dat je een herexamen moet gaan maken. Dan kan het verstandig zijn om, na een paar dagen goed te hebben ontspannen, alvast te beginnen met de voorbereidingen. In onze blog van volgende week geven we je tips over wat je al voor het krijgen van de uitslag kunt doen om je voor te bereiden op een herkansing. Ook kun je overwegen om alvast een plek te reserveren bij een herexamentraining. Daarnaast kun je natuurlijk bij onze eerdere blogs of in de SSL Eindexamen Toolkit kijken voor (her)examentips.

Examentip: Hoe pak je meerkeuzevragen aan?

Door Noortje op
SSL blog - Meerkeuzevragen (multiplechoice)

Meerkeuzevragen, ook wel multiplechoice vragen genoemd, ga je beslist tegenkomen op een of meerdere van je examens. Sommige leerlingen vinden meerkeuzevragen makkelijker dan open vragen, andere leerlingen juist niet. Ik ben er eentje van de eerste groep. Ik vind het wel lekker dat het goede antwoord in principe gewoon voor mijn neus staat en dat ik niet zelf hoef na te denken over de juiste formulering. Maar meerkeuzevragen kunnen ook moeilijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer je niet kunt kiezen welk antwoord nou het best is of wanneer de informatie waarop je je antwoord moet baseren dubbelzinnig is. Wat je ook vindt, je gaat de meerkeuzevragen gegarandeerd tegenkomen, dus hier wat tips hoe je ze het best aan kunt pakken.

Tips om meerkeuzevragen te tackelen

  1. Lees de vraag heel goed

Wat wordt er van je gevraagd? De moeilijkheid van meerkeuzevragen zit ‘m vaak in de ingewikkelde vraagstelling. Lees dus iedere vraag goed en let op woordjes als ‘niet’ ‘geen’ en ‘wel’, die de vraag ineens een andere betekenis kunnen geven. Het kan helpen om de vraag voor jezelf te herformuleren in je eigen woorden, zodat jij hem beter begrijpt en makkelijker een passend antwoord kunt vinden.

  1. Kijk naar alle antwoorden

Overweeg altijd alle antwoorden die gegeven zijn. Er staan namelijk wel eens meerdere antwoorden tussen die correcte informatie bevatten, maar die hoeven niet het juiste antwoord op deze vraag te zijn. Zoek daarom altijd naar het antwoord dat het meest compleet is en het best aansluit op de vraag.

  1. Als je het antwoord niet direct weet, ga dan strategisch te werk

Vaak kun je al direct één van de antwoorden wegstrepen, soms twee. Anders kan dat met een beetje nadenken al. De overige antwoorden lijken op het eerste gezicht allebei goed, maar wat is het verschil tussen deze antwoorden? Wanneer je dat gevonden hebt bepaal je welk antwoord het beste de meerkeuzevraag beantwoordt.

  1. Ga niet achteraf antwoorden veranderen. Tenzij je echt een nieuw inzicht hebt.

In dat geval moet je natuurlijk je nieuwe inzicht toepassen, maar in de meeste gevallen is je eerste antwoord het beste. Veel leerlingen veranderen antwoorden om een gevoel van controle over de toets te krijgen, maar dit helpt je niet verder.

  1. Oefen ook tijdens het leren met meerkeuzevragen.

Op deze manier raak je bekend met de manier van vragen en de problemen waar je tegenaan loopt. Dan hoef je niet in paniek te raken als je op je examen meerkeuzevragen tegenkomt waar je het antwoord niet direct op weet!

  1. Check op het einde altijd je antwoorden

Heb je alles met potlood ingevuld? Heb je de juiste antwoorden ingevuld bij de juiste vraag? Op zo’n schrapkaart gaat dat makkelijk fout en dat zou zonde zijn! Denk hierbij nog wel aan tip 4: ga niet opeens al je antwoorden veranderen!

Onthoud: Het antwoord hoeft niet 100% perfect te zijn, als het maar de beste optie is.

Tot slot

Een veelgebruikte techniek om meerkeuze-examens te maken is om de vragen in rondes op te lossen. In de eerste ronde maak je de vragen die je direct weet. In de tweede ronde de wat moeilijkere vragen. In de derde ronde doe je de vragen waar je echt even over na moet denken. Als je tijdens het maken van die moeilijkere meerkeuzevragen echt niet weet wat het antwoord is, bedenk je dan het volgende:

  • De vragen zijn niet gemaakt om jou in de val te lokken! Als je dit gevoel wel hebt, denk je waarschijnlijk te moeilijk!
  • Het goede antwoord staat er écht altijd tussen. Ook als jij het lastig  kan vinden.
  • Om je examen te halen, hoef je niet alle vragen goed te hebben. Als je er een paar niet weet, is er nog steeds geen man overboord.

Bij welk team je ook hoort, pro of contra multiplechoice, met deze tips kom je goed beslagen ten ijs om die meerkeuzevragen op je examen te tackelen! Heel veel succes!

Meer lezen?

Volgende week ben ik er weer, dan met een blog over waarom genoeg slapen zo belangrijk is in de examenperiode. Ben je benieuwd naar onze andere blogs? Kijk eens op de overzichtspagina of bij de blog van vorige week over het tegengaan van uitstelgedrag. Door ons te volgen op Facebook of Twitter blijf je altijd op de hoogte!

Word zelf examencorrector

Door Noortje op
SSL Blog - Word zelf examencorrector

Er zijn meer manieren om je voor te bereiden op de examens dan alleen het oude vertrouwde studeren. Zo heb je vast wel eens gehoord dat het uitleggen van de studiestof je kan helpen om het beter te begrijpen. Dit komt omdat je gedwongen wordt om tot de essentie te komen. Bovendien doorzie je op deze manier de structuur van de stof. Nu heb ik nog een leuke manier om jezelf de examenstof eigen te maken: word zelf examencorrector! Hoe dat werkt, leg ik hieronder uit.

Meer inzicht krijgen in hoe je punten scoort

Tijdens het studeren heb je vast al eens proefexamens of in ieder geval losse examenopgaven gemaakt. Het ophalen en toepassen van de examenstof en daarna checken of je het goed hebt gedaan, is vanzelfsprekend erg nuttig. Toch kun je hier nog meer uithalen. Spreek eens af met een vriend(in) om een heel examen te maken en dit van elkaar na te kijken met behulp van een correctievoorschrift van het CITO. Dat heeft meerdere voordelen:

  • Als je het werk van je vriend(in) nakijkt, wordt je gedwongen echt heel goed te kijken waar je punten voor mag geven en waarvoor niet. Dit is buitengewoon leerzaam: je krijgt namelijk meer inzicht in hoe je je antwoord moet noteren om alle punten te behalen. Eerder legden we al uit dat je, zelfs als je het (eind)antwoord niet weet, toch punten kan sprokkelen.
  • Als je weet dat iemand anders je gemaakte examen na gaat kijken, ben je bovendien sneller geneigd om nog beter je best te gaan doen en alle antwoorden netjes uit te schrijven. Als je examen hierna wordt nagekeken, wordt duidelijk of je formulering ook klopt. Het komt namelijk vaak voor dat antwoorden wel goed bedoeld zijn, maar de formulering niet voldoet aan de vereisten uit het correctievoorschrift, waardoor je niet alle punten scoort. Iemand anders zal hier strenger naar kijken dan jijzelf. Omdat je beiden hetzelfde examen hebt gemaakt, kun je met je vriend(in) overleggen hoe je dit kunt verbeteren. Hier leer je ook weer van.
  • Je krijgt zo een compleet nagekeken eindexamen terug en ziet dus heel goed waar je punten verloren hebt en aan welke onderwerpen je dus nog meer aandacht moet besteden.

Je vindt de examens en correctievoorschriften op www.alleexamens.nl.

Vraag ook je docent erbij!

Nog een extra tip: vraag aan je docent of hij/zij het examen ook wil nakijken. Zo kun je nog meer inzicht krijgen in hoe je het hebt gedaan. Je leraar weet immers precies waar je wel of geen punten voor krijgt. Daarnaast kun je om inhoudelijke tips vragen over je gemaakte werk. Aan welke onderdelen adviseert hij je nog aandacht te besteden? Welke andere persoonlijke tips heeft hij nog voor je?

Kortom, superslim om zelf examens na te kijken! Om te weten waar je staat en én om meer inzicht te krijgen in waar en hoe je punten scoort! Volgende week antwoord op de vraag of je nu beter met of zonder muziek kunt studeren.

Op de hoogte blijven?

Volg ons op Facebook of Twitter voor meer studie- en examentips of lees onze blog van vorige week over hoe een examentraining kan helpen bij faalangst. Volgende week natuurlijk weer een blog, dan over leren met muziek aan: is dat een goed idee of niet?

Handig: Samengevat

Door Noortje op
SSL Blog- Samengevat is handig

Tijdens mijn zoektocht naar handige studietips kwam ik erachter dat leerlingen die bij SSL een examentraining volgen, allemaal als tip krijgen om het boekje “Samengevat” te gebruiken. Die tip gaat natuurlijk niet alleen op voor leerlingen die naar Leiden komen. Daarom vroeg ik aan cursuscoördinator Hans Huibregtse wat er dan precies zo handig is aan deze bundels zodat ik deze info ook met jullie kan delen. Lees hier wat hij mij vertelde:

Samengevat geeft overzicht en structuur

“De bundels van Samengevat zijn om meerdere redenen handig om aan te schaffen. Als eerste een inkoppertje. Ze bevatten een overzichtelijke samenvatting van alle examenstof. Waar nodig staan toelichtingen en illustraties, bijvoorbeeld grafieken of tabellen. Dit helpt je om de structuur in de examenstof te overzien.

“Het structureren van de leerstof helpt om jezelf gemotiveerder te maken, dan haal je ook sneller hogere cijfers”

Soms kan die structuur lastig te vinden zijn in dikke boeken, meerdere bundels, overzichtslijsten en appendices. Alles wat je moet weten staat daar natuurlijk ook in, maar het kan je heel erg veel tijd schelen als je dit niet zelf hoeft te structureren. Tijd die je efficiënter kunt besteden als je studeert voor je examens! Bovendien helpt het structureren van de leerstof om jezelf gemotiveerder te maken. Als je gemotiveerder bent, haal je sneller hogere cijfers. Naast de samenvattingen vind je in de bundels indexen met overzichten van begrippen en definities, waarmee je dus snel begrippen kunt terugvinden die je nog niet goed kent. Het is dus een handig boekje, waarin eigenlijk alles op één plaats te vinden is. Fijn om erbij te hebben bij het studeren.”

Onderscheid tussen centraal examenstof en schoolexamenstof

“Daarnaast staat in Samengevat ook duidelijk aangegeven welk deel van de eindexamenstof je echt moet kennen voor je centrale examens. Dat is belangrijk om te weten, omdat je anders kostbare tijd besteedt aan onderwerpen waarover je op je examen zeker geen vragen zult krijgen. Je kunt dit ook terugvinden in de examenprogramma's, maar daar vind je geen uitleg of toelichting bij de stof.”

Wanneer kun je Samengevat gebruiken?

Klinkt handig, die bundels! Ik snap dat SSL Samengevat aanraadt. Ze zijn trouwens niet alleen nuttig in je examenjaar zelf. Omdat ook schoolexamenstof in Samengevat staat, kun je de bundels al vanaf het jaar vóór je examenjaar gebruiken. Samengevat is het handigst voor de exacte vakken, geschiedenis, aardrijkskunde en economie.

Wat kun je verder nog gebruiken?

Samengevat bestaat helaas (nog) niet voor alle vakken. Je kunt hier een overzichtje vinden van de beschikbare bundels. Behalve voor Nederlands zijn er bijvoorbeeld geen bundels voor andere talen. Voor deze vakken kun je goed de ‘examenbundels’ van dezelfde uitgever gebruiken. Verder zijn er natuurlijk ook nog andere plekken waar je fijne samenvattingen of andere hulpmiddelen kunt vinden.

Als jij nog tips hebt voor fijn studiemateriaal, laat het weten in de reacties!

Meer lezen?

Volgende week ben ik er weer, dan met een blog over de "Pomodoro Technique" die je kan helpen om gefocust te blijven als je gedurende langere tijd moet studeren. Ook kun je nog een aantal interessante tips vinden in onze vorige blogs, zoals die van vorige week over waar je docenten de schoolexamenopgaven vandaan halen. Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Facebook of Twitter.

Leer meer van je docent door feedback!

Door Noortje op
SSL Blog - Leer meer van je docent door feedback

Uit werkelijk elk wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het krijgen van concrete feedback op je gemaakte werk een van de belangrijkste manieren is om vooruit te gaan. Toch gebeurt dat in de praktijk maar weinig: vaak zijn je toetsen het enige werk dat je docent nakijkt. Maar dan is het eigenlijk al te laat... Bovendien is er tijdens de inzage van een toets niet altijd tijd om grondig naar je werk te kijken. Het wordt dan meer een uitslagmoment in plaats van een leerzaam moment. Vaak moet je zelfs je antwoorden en de toets weer inleveren! Op dat moment gaat de feedback van je docent verloren. De meeste leerlingen hebben tijdens een inzage moment niet de tijd om rustig te kijken wat er fout is gegaan, te bespreken met hun docent waar die fout vandaan komt en hoe die voorkomen kan worden. In deze blog geef ik je tips om meer feedback te krijgen op je werk en er dus (nog) meer van te leren. Zo verhoog je je efficiëntie. Bovendien, als dingen soepeler lopen, wordt het vaak ook leuker om mee bezig te zijn. Je cijfers worden er ook een stuk leuker van!
 

Waarom feedback zo belangrijk is

Zelf oefenen is zinvol, maar geloof me: er bestaat geen enkele topsporter of concertpianist die uit zichzelf zo goed is geworden. Allemaal zijn ze gegroeid door feedback te krijgen van hun docent of coach. Hoe meer feedback je krijgt en hoe gerichter die is, hoe sneller je leert. Ook blijkt dat het helpt als de feedback snel na het gemaakte werk gegeven wordt en persoonlijk is. Beroemd onderwijskundige John Hattie heeft alle onderzoeken over effectief leren op een rijtje gezet. Wat denk je? Het krijgen van goede feedback is een van de meest effectieve manieren om meer te halen uit studeren.

 

Waarom meer feedback van je docent?

Je docent is een heel geschikt iemand om goede feedback van te krijgen. Zelfs als je vindt dat hij minder goed kan uitleggen of als je een mindere klik met hem hebt. Waarom? Hij weet precies wat de exameneisen zijn en dus wat er van jou verwacht wordt. Daarnaast kent hij je: hij weet hoe je in de klas bent, hoe je vorige proefwerken gingen en waar je sterke en zwakke punten liggen. Hij kan ook patronen zien. Deze factoren stellen je docent in staat om jou persoonlijke feedback te geven, in plaats van algemene tips die de hele klas krijgt. Een docent is dus vele malen waardevoller dan een antwoordenboek.

 

Hoe zorg je dat je meer feedback krijgt van je docent?

Dat hangt natuurlijk helemaal af van je docent en wat jij zelf prettig vindt. Hieronder geef ik een aantal suggesties die je op ideeën kunnen brengen of op weg kunnen helpen:

  • Noteer na een proefwerk of SE welke opgaven je fout hebt en probeer tijdens het bespreken of inzien te achterhalen waarom dit fout is gegaan. Maak, als dat mag en je het niet al meekrijgt, een foto van je proefwerk maar ook van je uitwerkingen. Dan kan je het later op je gemak nog eens bekijken. Tip: de app ‘scanbot’ maakt er meteen een PDF van.
  • Tijdens het inzagemoment is er bijna nooit voldoende tijd om stil te staan bij al je fouten, laat staan het bekijken van de opgaven die je niet hebt kunnen maken door tijdgebrek. Vraag dus aan je docent of hij een keertje met je samen wil zitten om de toets te bespreken. Bijvoorbeeld in een pauze, tussenuur of na school. Dit hoeft echt niet lang te duren en het heeft heel veel voordelen. Je krijgt bijvoorbeeld meer inzicht in waarom een antwoord fout is en voor welke stappen je een punt krijgt. Ook krijg je persoonlijke tips, bijvoorbeeld over welke denkfouten je hebt gemaakt en welke (soort) opgaven je nog zou kunnen oefenen om die te voorkomen. Daarnaast kun jij zelf ook vragen stellen, zodat je feedback krijgt over datgene waar jij je misschien onzeker over voelt. “Hoe had ik me beter voor kunnen bereiden? ”; “Wanneer was dit antwoord wél goed geweest?”; “Heeft u in het algemeen nog tips voor mij die mijn prestaties kunnen verbeteren?” zijn heel nuttige vragen om te stellen.
  • Vraag je docent of hij af en toe (een deel van) je huiswerk wil bekijken. Het makkelijkste voor je docent is, wanneer jij je huiswerk al nagekeken hebt en al hebt aangeven wat goed en fout is. Zo kan je docent zich sneller richten op waar jij wat aan hebt: checken of je volledig bent, of je alle tussenstappen goed genoteerd hebt en tips noteren bij opgaven. Hij zal vast suggesties hebben over welke stof je nog wat beter zou kunnen bestuderen of welke opgaven hij je aanraadt om extra te maken. Natuurlijk kun je naar aanleiding van zijn commentaar zelf ook nog vragen stellen. Nog een paar tips voor het betrekken van je docent bij je huiswerk:
    1. Geef een reden waarom je wilt dat je docent het nakijkt. Bijvoorbeeld: “Ik heb het gevoel dat ik de stof nog niet goed beheers, maar ik weet niet goed wat ik er concreet aan kan doen. Door mijn huiswerk na te kijken, kunt u wellicht zien waar ik me op moet focussen of welke concepten ik nog niet goed beheers” of “Ik heb de afgelopen weken het huiswerk nagekeken van het onderwerp waar we nu mee bezig zijn, maar ik vind het nog lastig om hier tips uit te halen voor mezelf. Kunt u me daarbij helpen door mijn werk te bekijken?”
    2. Als hij het huiswerk heeft nagekeken, probeer het dan ook samen met hem te bespreken.

 

Jouw open houding zal je docent zeker waarderen. Het resultaat is dat hij of zij nu ook tijdens normale lessen meer geneigd is je te helpen en tips te geven. Dat gaat ook makkelijker omdat hij beter weet wat jouw focuspunten zijn.

Het is misschien een beetje onwennig om zomaar op je docent af te stappen en om feedback te vragen, maar het is echt zo: docenten houden van leergierige leerlingen. Je laat zien dat je hun vak serieus neemt. Ze worden er heel blij en extra behulpzaam van. En daar maken ze jou blij mee! Want: meer feedback, betekent meer inzicht, meer motivatie én mooiere cijfers!

 

Meer lezen?

Lees onze blog van vorige week over de verschillen tussen de Leidse examentraining en de trainingen van andere aanbieders. Volgende week vertellen we je meer over waar je docent de schoolexamenopgaven vandaan haalt. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan op Facebook of Twitter!

Wat maakt de examentrainingen van SSL anders?

Door Noortje op
In deze blog lees je waarin de examentrainingen van SSL (Dé Leidse examentraining) verschillen van die van andere aanbieders.

Als je hebt besloten dat je een examentraining wilt volgen, sta je voor een keuze: waar? Die keuze kan best wel lastig zijn, want er hangt nogal wat van af en het aanbod is groot. Uiteraard zijn jouw wensen ook een belangrijke factor. Ik heb zelf een examentraining gekozen op basis van de duur en prijs, maar de meesten van jullie willen natuurlijk kiezen op kwaliteit. Je doet tenslotte maar één keer eindexamen.

Ik werk bij SSL en kan je daarom geen uitgebreide insider informatie geven over andere aanbieders en hun trainingen. Daarom richt ik me in deze blog op de onderdelen waar SSL op focust en de punten die onze leerlingen noemen in de eindevaluaties.

Strenge selectie van docenten

Docenten bij SSL gaan door een strenge selectie heen. De inhoudelijke kennis moet natuurlijk echt goed zitten, maar ze worden ook geselecteerd op vaardigheden als uitleggen, motiveren, geduld en inlevingsvermogen. Er vallen tijdens de selectie veel docenten af en dat betekent helaas dat er vrijwel elk jaar een docententekort is... en dus wachtlijsten voor leerlingen. Als je echter bent toegelaten tot een examentraining ben je verzekerd van lessen van goede docenten.

Uitgebreide opleiding van docenten

Na selectie doorlopen onze docenten een uitgebreide opleiding voordat ze de verantwoordelijkheid over een klas krijgen. Deze opleiding duurt voor hoofddocenten minimaal 30 dagen. Maar ook na de opleiding gaat het ontwikkelen door. Zo is er een sterke feedbackcultuur binnen SSL zodat docenten van elkaar leren. Verder zijn de reacties van leerlingen, eindevaluaties en examenanalyses die elk jaar gemaakt worden een bron van inspiratie om te blijven verbeteren. Dat vinden we ook leuk en zo blijft het uitdagend!

Veel en grondige feedback

Een van de speerpunten van de methode die bij SSL gebruikt wordt, is feedback. Uit onderzoek naar effectieve lesmethodes blijkt dat feedback ontvangen een van de meest effectieve manieren is om (snel) te leren. Dat is ook logisch: als je weet wat je fout doet en vooral waarom, dan kun je heel snel verbeteren. Zeker met de handige stappenplannen en tips die we in Leiden aanreiken. Om dit alles mogelijk te maken is het wel nodig dat de docenten de tijd hebben om jou feedback te geven en die tijd ook nemen. Daarom is er altijd minimaal één docent op vijf leerlingen, vaak zelfs meer.

De feedback krijg je op meerdere momenten en manieren, waaronder:

  • Tijdens het maken van de opgaven lopen de docenten rond om je op weg te helpen als je dat nodig hebt. Ze geven je ook direct feedback op wat goed gaat en wat beter kan. Dat betekent geen frustraties meer omdat je steeds vastloopt.
  • Elke twee uur wordt je opgavenschrift ingenomen en worden alle opgaven die je hebt gemaakt grondig nagekeken. Op je persoonlijke evaluatieformulier worden de belangrijkste aandachtspunten per onderdeel op een rijtje gezet, maar je krijgt ook overkoepelende tips. Met behulp van deze feedback krijg je meer inzicht in waar je staat en hoe je verder komt.

Je leert jezelf de juiste vragen te stellen

Tijdens de examentrainingen van SSL is een belangrijk doel dat je leert zelfstandig (examen)opgaven op te lossen. Je hebt tijdens een examen immers ook geen antwoordenboekje of een docent bij de hand. Dus wat doen onze docenten? Ze leren je om aan jezelf de juiste vragen te stellen. Zo leer je steeds beter om zélf achter het antwoord te komen. Dat zorgt er weer voor dat je je zelfvertrouwen voelt toenemen. Het klinkt misschien gek, maar op evaluatieformulieren van leerlingen lezen we vaak dat ze hierdoor een vak zelfs leuk zijn gaan vinden.

Examentrainingen in Leiden

De trainingen van SSL worden alleen in Leiden gehouden. Toch volgen leerlingen uit heel Nederland, van Groningen tot Maastricht, trainingen bij ons. Ze slapen bijvoorbeeld bij vrienden of familie die in de buurt van Leiden wonen. Leiden ligt namelijk heel centraal: je bent met de trein binnen een halfuur in Rotterdam, Den Haag of Amsterdam. Als slapen bij kennissen geen optie is, kun je een kijkje nemen op deze lijst van pensions en bed&breakfasts. Je verblijft dan bij heel gastvrije mensen die je ook van en naar de cursuslocatie brengen of je een fiets lenen.

 

Hopelijk heb ik een beetje duidelijkheid voor je kunnen scheppen en is het nu makkelijker om een keuze te maken. Nog vragen of tips voor mij? Laat het me weten in de reacties hieronder.

Wie weet tot ziens in Leiden!

 

Meer lezen?

Ben je benieuwd naar onze vorige blog over hoe je ervoor kunt zorgen dat je geen punten laat liggen op je examen? Lees dan hier verder. Volgende week bespreken we tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je meer leert van je docent (zelfs als je geen klik met hem of haar hebt). Volg ons op Facebook of Twitter om op de hoogte te blijven.

Even voorstellen: de examenblog van SSL!

Door Noortje op
Het begin van een blog!

Hallo nieuwe, leuke lezers! Welkom bij deze nieuwe blog van SSL, maar ook een beetje welkom aan mijzelf als nieuwkomer op het internet. We vinden het bij SSL een leuk idee om alle behulpzame info en handige tips, die we de afgelopen 20 jaar tijdens onze examentrainingen hebben opgedaan, met je te delen. Elke week krijg je vanzelf een nieuwe portie. Het is inmiddels al februari, wat betekent dat het examenjaar al in volle gang is. Je bent bezig met de laatste schoolexamens en de eindexamens naderen nu snel. Ik ga dus hard aan de slag om op tijd jou die tips te geven die ervoor zorgen dat je je examens optimaal voorbereid ingaat. 

Wie is SSL?

Twintig jaar geleden organiseerde Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL) als eerste in Nederland examentrainingen om middelbare scholieren zo optimaal mogelijk voor bereiden op het examen. Nu volgen elk jaar meer dan 5000 leerlingen uit heel Nederland een cursus in Leiden. De Leidse examentraining staat bekend om de deskundige en betrokken docenten en natuurlijk onze heldere stappenplannen. Meer info over deze training lees je hier.

Wat kun je verwachten?

Wekelijks zal er op woensdag een nieuwe blog online komen met als centraal onderwerp het examenjaar. Ik ga voor je op onderzoek uit om jou zo goed mogelijk te helpen voor te bereiden op je examens! Zo zullen er blogs verschijnen met vakspecifieke examentips, adviezen hoe je effectief studeert, strategieën om je motivatie te verhogen en nog veel meer. Ook geef ik je advies voor tijdens de examens en examentijd zelf. Ik praat met onze docenten en met anderen die interessante informatie te delen hebben. Heb je suggesties voor blogonderwerpen? Laat hieronder een reactie achter!

Wie ben ik?

Mijn naam is Noortje Flinkenflögel. Het is inmiddels vier jaar geleden dat ik zelf in Amsterdam eindexamen deed van het vwo met een economie en maatschappij profiel. Na een afgeronde bachelor psychologie hoop ik volgend jaar mijn master af te ronden. Ik ben nieuwsgierig van aard en houd mijn ogen en oren open om de wereld om me heen in me op te nemen. Ik heb zelf ook een examentraining gevolgd en werk nu hier, bij SSL, om zoveel mogelijk kennis en ervaringen die SSL in de afgelopen 20 jaar heeft opgedaan te delen. Ik hoop dat je deze blogs met plezier zult lezen! 

Wat komt er nu?

We trappen meteen af met een blog over het vermijden van veelgemaakte fouten tijdens een examen! Op de hoogte blijven van onze blogs? Like ons op Facebook!

Abonneer op