Word zelf examencorrector
Er zijn meer manieren om je voor te bereiden op de examens dan alleen het oude vertrouwde studeren. Zo heb je vast wel eens gehoord dat het uitleggen van de studiestof je kan helpen om het beter te begrijpen. Dit komt omdat je gedwongen wordt om tot de essentie te komen. Bovendien doorzie je op deze manier de structuur van de stof. Nu heb ik nog een leuke manier om jezelf de examenstof eigen te maken: word zelf examencorrector! Hoe dat werkt, leg ik hieronder uit.
Meer inzicht krijgen in hoe je punten scoort
Tijdens het studeren heb je vast al eens proefexamens of in ieder geval losse examenopgaven gemaakt. Het ophalen en toepassen van de examenstof en daarna checken of je het goed hebt gedaan, is vanzelfsprekend erg nuttig. Toch kun je hier nog meer uithalen. Spreek eens af met een vriend(in) om een heel examen te maken en dit van elkaar na te kijken met behulp van een correctievoorschrift van het CITO. Dat heeft meerdere voordelen:
- Als je het werk van je vriend(in) nakijkt, wordt je gedwongen echt heel goed te kijken waar je punten voor mag geven en waarvoor niet. Dit is buitengewoon leerzaam: je krijgt namelijk meer inzicht in hoe je je antwoord moet noteren om alle punten te behalen. Eerder legden we al uit dat je, zelfs als je het (eind)antwoord niet weet, toch punten kan sprokkelen.
- Als je weet dat iemand anders je gemaakte examen na gaat kijken, ben je bovendien sneller geneigd om nog beter je best te gaan doen en alle antwoorden netjes uit te schrijven. Als je examen hierna wordt nagekeken, wordt duidelijk of je formulering ook klopt. Het komt namelijk vaak voor dat antwoorden wel goed bedoeld zijn, maar de formulering niet voldoet aan de vereisten uit het correctievoorschrift, waardoor je niet alle punten scoort. Iemand anders zal hier strenger naar kijken dan jijzelf. Omdat je beiden hetzelfde examen hebt gemaakt, kun je met je vriend(in) overleggen hoe je dit kunt verbeteren. Hier leer je ook weer van.
- Je krijgt zo een compleet nagekeken eindexamen terug en ziet dus heel goed waar je punten verloren hebt en aan welke onderwerpen je dus nog meer aandacht moet besteden.
Je vindt de examens en correctievoorschriften op www.alleexamens.nl.
Vraag ook je docent erbij!
Nog een extra tip: vraag aan je docent of hij/zij het examen ook wil nakijken. Zo kun je nog meer inzicht krijgen in hoe je het hebt gedaan. Je leraar weet immers precies waar je wel of geen punten voor krijgt. Daarnaast kun je om inhoudelijke tips vragen over je gemaakte werk. Aan welke onderdelen adviseert hij je nog aandacht te besteden? Welke andere persoonlijke tips heeft hij nog voor je?
Kortom, superslim om zelf examens na te kijken! Om te weten waar je staat en én om meer inzicht te krijgen in waar en hoe je punten scoort! Volgende week antwoord op de vraag of je nu beter met of zonder muziek kunt studeren.
Op de hoogte blijven?
Volg ons op Facebook of Twitter voor meer studie- en examentips of lees onze blog van vorige week over hoe een examentraining kan helpen bij faalangst. Volgende week natuurlijk weer een blog, dan over leren met muziek aan: is dat een goed idee of niet?