Examentip: Hoe pak je meerkeuzevragen aan?
Meerkeuzevragen, ook wel multiplechoice vragen genoemd, ga je beslist tegenkomen op een of meerdere van je examens. Sommige leerlingen vinden meerkeuzevragen makkelijker dan open vragen, andere leerlingen juist niet. Ik ben er eentje van de eerste groep. Ik vind het wel lekker dat het goede antwoord in principe gewoon voor mijn neus staat en dat ik niet zelf hoef na te denken over de juiste formulering. Maar meerkeuzevragen kunnen ook moeilijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer je niet kunt kiezen welk antwoord nou het best is of wanneer de informatie waarop je je antwoord moet baseren dubbelzinnig is. Wat je ook vindt, je gaat de meerkeuzevragen gegarandeerd tegenkomen, dus hier wat tips hoe je ze het best aan kunt pakken.
Tips om meerkeuzevragen te tackelen
- Lees de vraag heel goed
Wat wordt er van je gevraagd? De moeilijkheid van meerkeuzevragen zit ‘m vaak in de ingewikkelde vraagstelling. Lees dus iedere vraag goed en let op woordjes als ‘niet’ ‘geen’ en ‘wel’, die de vraag ineens een andere betekenis kunnen geven. Het kan helpen om de vraag voor jezelf te herformuleren in je eigen woorden, zodat jij hem beter begrijpt en makkelijker een passend antwoord kunt vinden.
- Kijk naar alle antwoorden
Overweeg altijd alle antwoorden die gegeven zijn. Er staan namelijk wel eens meerdere antwoorden tussen die correcte informatie bevatten, maar die hoeven niet het juiste antwoord op deze vraag te zijn. Zoek daarom altijd naar het antwoord dat het meest compleet is en het best aansluit op de vraag.
- Als je het antwoord niet direct weet, ga dan strategisch te werk
Vaak kun je al direct één van de antwoorden wegstrepen, soms twee. Anders kan dat met een beetje nadenken al. De overige antwoorden lijken op het eerste gezicht allebei goed, maar wat is het verschil tussen deze antwoorden? Wanneer je dat gevonden hebt bepaal je welk antwoord het beste de meerkeuzevraag beantwoordt.
- Ga niet achteraf antwoorden veranderen. Tenzij je echt een nieuw inzicht hebt.
In dat geval moet je natuurlijk je nieuwe inzicht toepassen, maar in de meeste gevallen is je eerste antwoord het beste. Veel leerlingen veranderen antwoorden om een gevoel van controle over de toets te krijgen, maar dit helpt je niet verder.
- Oefen ook tijdens het leren met meerkeuzevragen.
Op deze manier raak je bekend met de manier van vragen en de problemen waar je tegenaan loopt. Dan hoef je niet in paniek te raken als je op je examen meerkeuzevragen tegenkomt waar je het antwoord niet direct op weet!
- Check op het einde altijd je antwoorden
Heb je alles met potlood ingevuld? Heb je de juiste antwoorden ingevuld bij de juiste vraag? Op zo’n schrapkaart gaat dat makkelijk fout en dat zou zonde zijn! Denk hierbij nog wel aan tip 4: ga niet opeens al je antwoorden veranderen!
Onthoud: Het antwoord hoeft niet 100% perfect te zijn, als het maar de beste optie is.
Tot slot
Een veelgebruikte techniek om meerkeuze-examens te maken is om de vragen in rondes op te lossen. In de eerste ronde maak je de vragen die je direct weet. In de tweede ronde de wat moeilijkere vragen. In de derde ronde doe je de vragen waar je echt even over na moet denken. Als je tijdens het maken van die moeilijkere meerkeuzevragen echt niet weet wat het antwoord is, bedenk je dan het volgende:
- De vragen zijn niet gemaakt om jou in de val te lokken! Als je dit gevoel wel hebt, denk je waarschijnlijk te moeilijk!
- Het goede antwoord staat er écht altijd tussen. Ook als jij het lastig kan vinden.
- Om je examen te halen, hoef je niet alle vragen goed te hebben. Als je er een paar niet weet, is er nog steeds geen man overboord.
Bij welk team je ook hoort, pro of contra multiplechoice, met deze tips kom je goed beslagen ten ijs om die meerkeuzevragen op je examen te tackelen! Heel veel succes!
Meer lezen?
Volgende week ben ik er weer, dan met een blog over waarom genoeg slapen zo belangrijk is in de examenperiode. Ben je benieuwd naar onze andere blogs? Kijk eens op de overzichtspagina of bij de blog van vorige week over het tegengaan van uitstelgedrag. Door ons te volgen op Facebook of Twitter blijf je altijd op de hoogte!