Wat maakt de examentrainingen van SSL anders?
Als je hebt besloten dat je een examentraining wilt volgen, sta je voor een keuze: waar? Die keuze kan best wel lastig zijn, want er hangt nogal wat van af en het aanbod is groot. Uiteraard zijn jouw wensen ook een belangrijke factor. Ik heb zelf een examentraining gekozen op basis van de duur en prijs, maar de meesten van jullie willen natuurlijk kiezen op kwaliteit. Je doet tenslotte maar één keer eindexamen.
Ik werk bij SSL en kan je daarom geen uitgebreide insider informatie geven over andere aanbieders en hun trainingen. Daarom richt ik me in deze blog op de onderdelen waar SSL op focust en de punten die onze leerlingen noemen in de eindevaluaties.
Strenge selectie van docenten
Docenten bij SSL gaan door een strenge selectie heen. De inhoudelijke kennis moet natuurlijk echt goed zitten, maar ze worden ook geselecteerd op vaardigheden als uitleggen, motiveren, geduld en inlevingsvermogen. Er vallen tijdens de selectie veel docenten af en dat betekent helaas dat er vrijwel elk jaar een docententekort is... en dus wachtlijsten voor leerlingen. Als je echter bent toegelaten tot een examentraining ben je verzekerd van lessen van goede docenten.
Uitgebreide opleiding van docenten
Na selectie doorlopen onze docenten een uitgebreide opleiding voordat ze de verantwoordelijkheid over een klas krijgen. Deze opleiding duurt voor hoofddocenten minimaal 30 dagen. Maar ook na de opleiding gaat het ontwikkelen door. Zo is er een sterke feedbackcultuur binnen SSL zodat docenten van elkaar leren. Verder zijn de reacties van leerlingen, eindevaluaties en examenanalyses die elk jaar gemaakt worden een bron van inspiratie om te blijven verbeteren. Dat vinden we ook leuk en zo blijft het uitdagend!
Veel en grondige feedback
Een van de speerpunten van de methode die bij SSL gebruikt wordt, is feedback. Uit onderzoek naar effectieve lesmethodes blijkt dat feedback ontvangen een van de meest effectieve manieren is om (snel) te leren. Dat is ook logisch: als je weet wat je fout doet en vooral waarom, dan kun je heel snel verbeteren. Zeker met de handige stappenplannen en tips die we in Leiden aanreiken. Om dit alles mogelijk te maken is het wel nodig dat de docenten de tijd hebben om jou feedback te geven en die tijd ook nemen. Daarom is er altijd minimaal één docent op vijf leerlingen, vaak zelfs meer.
De feedback krijg je op meerdere momenten en manieren, waaronder:
- Tijdens het maken van de opgaven lopen de docenten rond om je op weg te helpen als je dat nodig hebt. Ze geven je ook direct feedback op wat goed gaat en wat beter kan. Dat betekent geen frustraties meer omdat je steeds vastloopt.
- Elke twee uur wordt je opgavenschrift ingenomen en worden alle opgaven die je hebt gemaakt grondig nagekeken. Op je persoonlijke evaluatieformulier worden de belangrijkste aandachtspunten per onderdeel op een rijtje gezet, maar je krijgt ook overkoepelende tips. Met behulp van deze feedback krijg je meer inzicht in waar je staat en hoe je verder komt.
Je leert jezelf de juiste vragen te stellen
Tijdens de examentrainingen van SSL is een belangrijk doel dat je leert zelfstandig (examen)opgaven op te lossen. Je hebt tijdens een examen immers ook geen antwoordenboekje of een docent bij de hand. Dus wat doen onze docenten? Ze leren je om aan jezelf de juiste vragen te stellen. Zo leer je steeds beter om zélf achter het antwoord te komen. Dat zorgt er weer voor dat je je zelfvertrouwen voelt toenemen. Het klinkt misschien gek, maar op evaluatieformulieren van leerlingen lezen we vaak dat ze hierdoor een vak zelfs leuk zijn gaan vinden.
Examentrainingen in Leiden
De trainingen van SSL worden alleen in Leiden gehouden. Toch volgen leerlingen uit heel Nederland, van Groningen tot Maastricht, trainingen bij ons. Ze slapen bijvoorbeeld bij vrienden of familie die in de buurt van Leiden wonen. Leiden ligt namelijk heel centraal: je bent met de trein binnen een halfuur in Rotterdam, Den Haag of Amsterdam. Als slapen bij kennissen geen optie is, kun je een kijkje nemen op deze lijst van pensions en bed&breakfasts. Je verblijft dan bij heel gastvrije mensen die je ook van en naar de cursuslocatie brengen of je een fiets lenen.
Hopelijk heb ik een beetje duidelijkheid voor je kunnen scheppen en is het nu makkelijker om een keuze te maken. Nog vragen of tips voor mij? Laat het me weten in de reacties hieronder.
Wie weet tot ziens in Leiden!
Meer lezen?
Ben je benieuwd naar onze vorige blog over hoe je ervoor kunt zorgen dat je geen punten laat liggen op je examen? Lees dan hier verder. Volgende week bespreken we tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je meer leert van je docent (zelfs als je geen klik met hem of haar hebt). Volg ons op Facebook of Twitter om op de hoogte te blijven.