Overslaan en naar de inhoud gaan

Vertaaltraining Latijn

Op deze pagina vind je informatie voor leerlingen die zich al hebben ingeschreven voor een examentraining en voor leerlingen die twijfelen tussen een tweedaagse en een driedaagse examentraining. Ben je op zoek naar algemene informatie over onze cursussen? Klik dan op onderstaande knop. 

Meer informatie over de examentraining

Bij de vertaaltraining Latijn werken we aan de vertaalvaardigheid. Op het centraal examen (en vaak ook op de schoolexamens) kun je met vertalen vijftig procent van de punten verdienen. Veel leerlingen denken dat je vertalen niet kunt leren. Op school wordt wel met vertalen geoefend, maar vaak leer je niet hoe je de vertaling daadwerkelijk moet aanpakken.

Wij zijn van mening dat er wel degelijk strategieën bestaan voor het vertalen van een Latijnse tekst. De vertaalcursus Latijn biedt daarom een aanpak voor de proefvertaling. Daarbij komende volgende onderwerpen aan bod:

  • Het stappenplan vertalen: hierdoor leer je gestructureerd te werk gaan en leer je herkennen welke functie een woord in de zin heeft.
  • Essentiële grammatica: wordt herhaald, zodat een goede basis wordt gelegd om te vertalen. Bij de vertaaltraining behandelen we onder meer:
    • het vertalen van werkwoordsvormen zoals de coniunctivus;
    • het vertalen van het participium;
    • het vertalen van ingewikkelde grammatica zoals ablativus absolutus en gerundium/gerundivum.
  • Tips voor slim gebruik van het woordenboek.
  • Tips om te voorkomen dat je punten verliest bij de vertaling.

Tijdens de training is er veel gelegenheid om individueel te oefenen met vertalen. Je ontdekt wat je sterke punten zijn en waar je valkuilen liggen, en wij helpen je te leren hoe je die valkuilen kunt omzeilen. Je krijgt dus praktische adviezen en concrete tips die je onder begeleiding meteen zelf in praktijk brengt. De begeleiding is intensief: één docent op vijf leerlingen.

Let op: de andere helft van het examenprogramma Latijn, het pensum, wordt niet besproken.

Je kunt kiezen voor een tweedaagse of een driedaagse vertaaltraining. Zowel bij de tweedaagse als bij de driedaagse training komt de volledige examenstof aan bod. Het verschil tussen de cursussen zit in de oefentijd en oefenmateriaal. Bij een tweedaagse cursus is er minder tijd, waardoor niet alle onderwerpen even uitgebreid geoefend kunnen worden. Bij de driedaagse vertaaltraining gaan we langzamer door de stof heen en is er meer tijd om alles te verwerken en te beheersen.

Specifiek voor Latijn:

  • Woordenboek Latijn.

Algemeen:

  • Drie A4-schriften (voor Frans, Engels, Duits en Nederlands zijn maar twee schriften nodig): één voor de aantekeningen, één voor de opgaven en één als reserve mocht je opgavenschrift volraken. Je opgavenschrift wordt steeds tijdens de uitleg aan het begin van het blok ingenomen en nagekeken. Je hebt dus echt niet genoeg aan één schrift.
  • De bevestigingsmail waarin je deelname aan de cursus wordt bevestigd. Deze mail is je bewijs van inschrijving. Uiteraard mag je deze e-mail ook digitaal tonen (bijvoorbeeld op je mobiel).
  • Het lokaalnummer. Uiterlijk om 18:00 uur de dag voordat de cursus begint ontvang je een mail met je lokaalnummer. Je kunt het lokaalnummer ook terugvinden in het inloggedeelte.
  • De uitwerking van de voorbereidende opgaven die je gemaakt hebt (zie hierboven).
  • Schrijfgerei:
    • Twee blauwe of zwarte pennen;
    • Twee pennen met andere kleur (noodzakelijk!);
    • Markeerstift.
  • Het boekje Samengevat (niet noodzakelijk, maar wel aan te raden als naslag bij alle vakken behalve Duits, Engels, Frans, Nederlands en Latijn; zie voor meer informatie Samengevat).
  • Schoolboeken en Examenbundel (optioneel, alleen meenemen als je behoefte hebt aan een naslagwerk).
  • Lunchpakket (er zijn wel versnaperingen maar geen lunchmogelijkheden). Wel is er de mogelijkheid om 's avonds mee te eten. Lees hier meer over het avondeten op de cursus.
  • Mok en waterfles. Tijdens de cursus proberen we je te voorzien van lekkere en gezonde snacks zoals fruit, snackgroenten, studentenhaver etc. Deze gezonde versnaperingen helpen je bij het leren en zijn daarom gratis! Ook thee, koffie en water met diverse fruitsmaakjes zijn beschikbaar. Om het milieu niet onnodig te belasten maken we geen gebruik meer van plastic bekertjes. We willen je daarom vriendelijk verzoeken je eigen mok of waterfles mee te nemen. Je kunt ook op de cursus tegen een gereduceerd tarief (3 euro) een duurzame beker of duurzame drinkfles aanschaffen bij het cursusbuffet. We hopen dat we op je medewerking kunnen rekenen!
  • Extra kledinglaag (bijvoorbeeld een vest) in verband met het klimaat; de klimaatbeheersing verschilt soms per lokaal.
  • Oordopjes als je je daardoor beter kunt concentreren.
  • Neem deel aan het avondprogramma. Tijdens de avonden kun je namelijk onder begeleiding verder oefenen en extra vragen stellen aan je docenten. Zeker als je een tweedaagse cursus volgt, raden we je sterk aan het avondprogramma te volgen. Op die manier haal je het maximale uit je examentraining.
  • Bekijk, voordat je aan je cursus begint, de examenstof nog eens en maak een lijstje van de onderwerpen en soorten opgaven die jij lastig vindt. Zo kun je in het avondprogramma checken of je specifiek deze onderwerpen en opgaven helemaal begrijpt. Zo niet: dan kunnen we je gericht helpen! Je hoeft je van tevoren niet extra te verdiepen in die onderwerpen, want met behulp van onze stappenplannen en tips leren we je hoe je de lastige onderwerpen onder de knie kunt krijgen.

Voor de cursus

Om je goed voor te bereiden op de cursus is het heel belangrijk om de voorbereidende opgaven te maken. Deze opgaven zijn belangrijk omdat:

  • er stof in kan voorkomen die wij als bekend veronderstellen en die niet op de cursus wordt behandeld, maar die wel relevant is voor het examen;
  • we tijdens de cursus op deze stof voortbouwen.

De voorbereidende opgaven worden direct bij aanvang van de cursus nagekeken en voorzien van feedback en tips. Tevens is er de mogelijkheid om er in de avond op terug te komen door er persoonlijk met een van onze docenten naar te kijken. Een week voordat je cursus begint, ontvang je per e-mail een linkje naar de voorbereidende opgaven. 

De voorbereidende opgaven voor de vertaaltraining Latijn vind je ook hier.

Leer daarnaast in ieder geval de werkwoordsuitgangen van de indicativus uit je hoofd. Bestudeer ook de uitgangen van de naamwoorden. Een overzicht hiervan vind je achterin je woordenboek. Mocht je een woordenboek hebben waar dit overzicht niet in staat, dan krijg je het overzicht van ons op de eerste dag van je cursus.

Tijdens de cursus

We besteden tijdens de cursus uitgebreid aandacht aan vertaalstrategieën en behandelen een aanpak om met zo’n proefvertaling aan de slag te gaan. Op de eerste dag komt het stappenplan vertalen aan bod, naast grammaticale uitleg en vertaaltips. Om met het stappenplan voldoende te oefenen, raden we je sterk aan om aanwezig te zijn bij het eerste avondprogramma.

Na de cursus

Na de cursus is het belangrijk om verder te oefenen om zo je vertaalvaardigheden op peil te houden. Je kunt bijvoorbeeld oefenen met een aantal proefvertalingen uit oude examens. Neem daarnaast de stappenplannen van de cursus nog goed door voor je examen.

Goed om te weten: de vertaaltraining biedt geen informatie over de pensumteksten. Je zult thuis dus nog tijd moeten inplannen voor het leren van deze teksten.

Vanzelfsprekend doen wij er elk jaar weer alles aan om de cursus zo goed mogelijk te laten aansluiten op de meest recente ontwikkelingen in de examens. Bij Latijn betekent dat dat we een aanpak voor vertalen hebben ontwikkeld, waarmee je zoveel mogelijk punten scoort op de proefvertaling. Met de meest recente examens als uitgangspunt wordt deze aanpak elk jaar aangescherpt.

In onze examentrainingen behandelen we alleen de stof die je moet beheersen voor het centraal examen. Andere stof komt niet aan bod. Tijdens de cursus wordt uitgebreid ingegaan op welke stof je wel en niet moet kennen voor het eindexamen. Wil je zelf een overzicht hebben van de exacte examenstof, zie dan de examenprogramma's die wij op een rijtje hebben gezet.

Voor praktische informatie en laatste nieuws vlak voordat je cursus begint, verwijzen we je graag naar de pagina met actuele en praktische informatie. Twee dagen voor aanvang van je cursus laten we weten wat de aanvangslocatie is.