Specifiek voor biologie:
- Rekenmachine;
- Binas of ScienceData. Voor zowel natuur- en scheikunde als biologie is op het examen in 2022 of Binas 6e druk of ScienceData toegestaan, niet beide. We raden je aan te werken met het tabellenboek dat je op school ook steeds gebruikt hebt;
- Woordenboek Nederlands.
Algemeen:
Besteed extra aandacht aan de voorbereidende opgaven over de adembeweging (opgave 5) en uitscheiding (opgave 6), omdat deze onderwerpen niet centraal worden behandeld tijdens de Examencursus!
De voorbereidende opgaven voor havo biologie vind je ook hier.
Koop het boekje Samengevat en lees dit alvast een keer door. Leer zoveel mogelijk definities en noteer of omcirkel de onderwerpen die je lastig vindt. Samengevat wordt uitgegeven door de Onderwijspers en is zeer goed verkrijgbaar, online en in (school)boekenhandels.
Onderwerpen en begrippen die je alvast zou kunnen leren zijn:
- namen en functies van de organellen van de cel, zoals ribosomen, vacuole, mitochondriën, et cetera;
- definities uit de ecologie, zoals ecosysteem, biotische en abiotische factoren, habitat, niche, et cetera;
Let op: De bovenstaande onderwerpen worden niet centraal behandeld tijdens de Examencursus, maar zijn wel onderdeel van de examenstof. Redenen waarom we ze niet behandelen zijn: het zijn relatief kleine onderwerpen, en de examenvragen van afgelopen jaren konden prima worden opgelost wanneer leerlingen de theorie uit de voorbereidende opgaven kenden. Tip: er staat veel informatie over deze onderwerpen in Binas! Mocht je hier nog vragen over hebben, dan kun je die vanzelfsprekend tijdens de examentraining stellen.
Voor havo biologie geldt dat in tweedaagse periodes sommige onderwerpen niet worden behandeld. Het gaat om de volgende onderwerpen:
- Zenuwstelsel
- Bescherming
- Hormonen