Niet alleen naar onze leerlingen toe wil SSL kwaliteit bieden. Voor docenten willen we een fijne omgeving creëren en persoonlijke en professionele ontwikkeling faciliteren. Hieronder lees je meer over wat wij onze docenten bieden.
Het geeft plezier om twee of drie dagen lang een persoonlijke band op te bouwen met leerlingen, hun vooruitgang te zien en hun zelfvertrouwen te zien groeien. Als je na de examens ook nog eens hoort dat je leerlingen geslaagd zijn, geeft dat helemaal een gevoel van voldoening.
“Het is heel duidelijk dat de leerlingen, maar ook je collega's blij met je zijn. Echt een baantje met 100% voldoening.”
Suzanne Rademaker (docent), student Werktuigbouwkunde aan de TU Delft
hoe ziet een dag als assistent-docent eruit?
- Voor aanvang van de cursus: leerlingen ontvangen en lokaal voorbereiden.
- Begin van de cursus: je persoonlijke leerdoelen met het team bespreken en een plan voor de cursus maken.
- Tijdens de uitleg van de hoofddocent: opgavenschriften van de leerlingen nakijken, feedback noteren en doelen voor komende oefenblokken opstellen.
- Tijdens het oefenen: vragen van leerlingen beantwoorden.
- Pauze: gezond eten, rondje wandelen, …
- Tijdens het avondprogramma: vragen van leerlingen beantwoorden en extra persoonlijke begeleiding bieden.
- Eind van de cursus: evalueren met het team op persoonlijke leerdoelen en de cursus als geheel.
Tijdens een Examencursus heb je als docent zeer afwisselende verantwoordelijkheden, waardoor de dag voorbij vliegt! Op de pagina Wat vragen we? kun je onder het kopje "Jouw rol als assistent-docent" meer lezen over deze verantwoordelijkheden.
“In mijn (+-) drie jaar heb ik geleerd om te presenteren, een team te managen, probleemgesprekken te voeren en niet te vergeten lol te hebben met mijn collega's. Ik ben er van overtuigd dat mijn toekomst er schraler uitgezien had zonder SSL: ik noem een bestuursjaar bij mijn studievereniging of door de selectie komen van een vak over public speaking en multilateral diplomacy. Nogmaals dank voor de steun, feedback en gezelligheid.”
Rik Rutjens (oud-docent), student Industrial and Applied Mathematics aan de TU Eindhoven
Omdat we de leerlingen kwaliteit willen bieden en we de ontwikkeling van onze docenten belangrijk vinden, volg je bij SSL een uitgebreid opleidingstraject als je als assistent-docent aan de slag gaat. De opleiding vindt plaats rondom de eerste examencursussen waarin jij beschikbaar bent. Een deel van de opleiding volg je voordat je begint met lesgeven, maar het meest leer je in de praktijk. Je kunt al in de herfst bij ons starten, maar later instromen kan ook. Op de pagina Wat vragen we? kun je onder het kopje "Wanneer en hoe vaak geef je les?" zien op welke data we cursussen geven.
Ook tijdens de rest van je eerste jaar als docent, word je begeleid door ervaren trainers en is er ruimte om je vragen te stellen en feedback te geven. Zo kun je zelfverzekerd aan de slag en leerlingen optimaal helpen. Als je wilt doorgroeien naar de functie van hoofddocent, volg je hiervoor ook een opleidingstraject.
Tijdens het lesgeven bij SSL kun je jezelf continu uit blijven dagen op verschillende vlakken. Denk bijvoorbeeld aan:
- Feedback geven en ontvangen
- Werken in teams
- Sociale vaardigheden
- Initiatief tonen en verantwoordelijkheid nemen
- Ontwikkelen van je presentatievaardigheden
Je ontwikkeling gaat niet alleen snel door de vele verantwoordelijkheden die je als team krijgt, maar vooral ook doordat er een positieve, open sfeer heerst waarin laagdrempelig feedback gegeven kan worden.
“Veel leerde ik van collega's, maar dat kon alleen dankzij de open en leerzame werksfeer die er altijd was.”
Dieke Luursema (oud-docent), architect bij Amneby Forslund Arkitekter te Stockholm
Bij SSL werken voornamelijk jonge mensen uit allerlei verschillende studierichtingen en steden. Iedere periode werk je met een ander team samen. Zo leer je veel studenten uit heel Nederland kennen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het SSL-gala, de SSL-sportdag, de SSL-pubquiz en vele andere uitjes voor SSL-docenten! Dit zorgt voor veel gezelligheid, en wie weet heb je ook nog wat aan deze connecties voor je verdere carrière.
“Het is oprecht een onwijs leuke groep collega's: Heel gevarieerd gezelschap, maar juist ook weer die bindende factoren zodat je je altijd prettig voelt en het nooit een moment saai is.”
Lianne van Sweeden (oud-docent), analytics consultant bij ORTEC Consulting
Binnen SSL zijn er uiteenlopende mogelijkheden om vanuit het assistent-docentschap door te groeien of je te verbreden.
Doorgroeimogelijkheden als docent:
- Dragende kracht in het docententeam
- Buddy voor nieuwe docenten
- Hoofddocent, waarbij je zelf voor de klas staat en je team managet. Doorgroeien naar deze functie is vaak al in je eerste jaar mogelijk.
- Vakverantwoordelijke, waarbij je verantwoordelijk bent voor de cursusinhoud van jouw vak
- Trainer van assistent- en/of hoofddocenten
Er zijn ook mogelijkheden om je te verbreden binnen SSL. Je kunt zo bijdragen aan de organisatie van de cursussen. Voorbeelden van deze werkzaamheden zijn:
- Het lesmateriaal vernieuwen
- Programmeren
- Cursusorganisatie
- Communicatie met leerlingen/ouders
- Promotie voor werving nieuwe docenten
- Organisatie van een evenement voor collega’s, zoals een sectie-uitje, de SSL-sportdag of het SSL-gala.
"De opzet die jullie hebben gekozen met alle ruimte voor feedback op elk niveau in de organisatie is echt een voorbeeld voor welk bedrijf dan ook. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de voldoening die je krijgt van het geven van dat laatste zetje dat al die examenleerlingen zo nodig hebben."
Emile d’Angremont (oud-docent), student Technical Medicine, Medical Sensing & Stimulation en Philosophy of Science aan de Universiteit Twente
Er zijn elk jaar ongeveer 25 periodes waarin jij als docent bij de examentrainingen aan de slag kunt. Je kunt al in de herfst starten bij SSL, maar ook later in het jaar instromen is mogelijk. Je kunt zelf aangeven welke periodes je beschikbaar bent. Daarnaast vallen de cursussen in weekenden en vakanties. Hierdoor is het lesgeven bij SSL goed te combineren met je studie. Wil je weten wanneer de cursussen plaatsvinden en wat we van je verwachten qua beschikbaarheid, kijk dan op de pagina Wat vragen we?
Tijdens een cursus worden maaltijden (lunch en avondeten) en snacks verzorgd. Daarnaast is er de mogelijkheid om bij ons op locatie te overnachten. Er geven daarom ook veel docenten les die verder weg van Leiden wonen (zij komen uit steden als Eindhoven, Maastricht, Groningen).
"Werken bij SSL is een groot feest door de persoonlijke aandacht en verzorging (ik kan nog enthousiast worden als ik aan het lunch-assortiment denk). Daarnaast heb ik ook veel geleerd m.b.t. omgaan met collega's en leerlingen; van nature ben ik minder geduldig en kan ik scherp uit de hoek komen, bij SSL heb ik geleerd dit aan te passen aan mijn omgeving. Wanneer leerlingen vervolgens op een evaluatieformulier schreven dat ik sympathiek was, kon ik de rest van de week op zo'n complimentje teren!"
Sophie de Graaff (oud-docent), wetgevend jurist bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie
De dagvergoeding voor assistent-docenten is 170 euro. Vanzelfsprekend vergoeden we ook al je reiskosten.
Spreekt dit je aan en denk je eraan om te solliciteren? Lees dan hier wat we van je vragen!