Overslaan en naar de inhoud gaan
De Leidse Examentraining

Wat bieden we?

Het geeft plezier om drie dagen lang een persoonlijke band op te bouwen met leerlingen, hun vooruitgang te zien en hun zelfvertrouwen te zien groeien.

“Het is heel duidelijk dat de leerlingen, maar ook je collega's blij met je zijn. Echt een baantje met 100% voldoening.”
- Suzanne Rademaker (docent), student Werktuigbouwkunde aan de TU Delft

Tijdens een examencursus heb je als docent zeer afwisselende verantwoordelijkheden, waardoor de dag voorbij vliegt! Op de pagina Wat vragen we? kun je onder het kopje Rolbeschrijving meer lezen over deze verantwoordelijkheden.

“In mijn (+-) drie jaar heb ik geleerd om te presenteren, een team te managen, probleemgesprekken te voeren en niet te vergeten lol te hebben met mijn collega's. Ik ben er van overtuigd dat mijn toekomst er schraler uitgezien had zonder SSL: ik noem een bestuursjaar bij mijn studievereniging of door de selectie komen van een vak over public speaking en multilateral diplomacy. Nogmaals dank voor de steun, feedback en gezelligheid.”
- Rik Rutjens (ex-docent), student Industrial and Applied Mathematics aan de TU Eindhoven

Je kunt jezelf continu uit blijven dagen op verschillende vlakken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Feedback geven en ontvangen
 • Werken in teams
 • Sociale vaardigheden
 • Initiatief/verantwoordelijkheid nemen
 • Ontwikkelen van je presentatievaardigheden

Je ontwikkeling gaat niet alleen snel door de vele verantwoordelijkheden die je als team krijgt, maar vooral ook doordat er een positieve, open sfeer heerst waarin laagdrempelig feedback gegeven kan worden.

“Veel leerde ik van collega's, maar dat kon alleen dankzij de open en leerzame werksfeer die er altijd was.”
- Dieke Luursema (ex-docent), stagiair bij Arrhov Frick Arkitektkontor te Stockholm

Bij SSL werken voornamelijk jonge mensen uit allerlei verschillende studierichtingen en steden. Ze hebben in ieder geval één ding gemeen: ze vinden het leuk om kennis over te dragen en anderen en elkaar te helpen. In combinatie met de open sfeer zorgt dit voor een prettige samenwerking en veel gezelligheid onder collega's. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het SSL gala, de SSL sportdag, de SSL pubquiz en het SSL open podium, die ook door docenten worden georganiseerd!

“Het is oprecht een onwijs leuke groep collega's: Heel gevarieerd gezelschap, maar juist ook weer die bindende factoren zodat je je altijd prettig voelt en het nooit een moment saai is.”
- Lianne van Sweeden (ex-docent), analytics consultant bij ORTEC Consulting

Binnen SSL zijn er uiteenlopende mogelijkheden om vanaf het assistent-docentschap door te groeien of je te verbreden. Je kunt je ontwikkelen tot een dragende kracht in een docententeam. Daarnaast groeien sommigen door tot hoofddocent, en later zelfs tot vakverantwoordelijke of trainer van hoofddocenten. Maar in onze organisatie zijn er nog veel meer (misschien onverwachte) mogelijkheden voor docenten om hun talenten te laten zien en te ontwikkelen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Werken aan het lesmateriaal
 • Begeleiden van nieuwe docenten
 • Programmeren
 • Grafisch ontwerp, maken en bewerken van beeldmateriaal
 • Kantoorwerk en communicatie
 • Organisatie van een evenement voor collega’s, zoals een sectie-uitje of de SSL-sportdag.

"De opzet die jullie hebben gekozen met alle ruimte voor feedback op elk niveau in de organisatie is echt een voorbeeld voor welk bedrijf dan ook. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de voldoening die je krijgt van het geven van dat laatste zetje dat al die examenleerlingen zo nodig hebben."
- Emile d’Angremont (ex-docent), student Technical Medicine, Medical Sensing & Stimulation en Philosophy of Science aan de Universiteit Twente

Tijdens een cursus worden alle maaltijden en snacks verzorgd. Daarnaast is er de mogelijkheid om bij ons op locatie te overnachten. Er geven daarom ook veel docenten les die verder weg van Leiden wonen (zij komen uit steden als Eindhoven, Twente, Maastricht, Groningen).

"Werken bij SSL is een groot feest door de persoonlijke aandacht en verzorging (ik kan nog enthousiast worden als ik aan het lunch-assortiment denk). Daarnaast heb ik ook veel geleerd m.b.t. omgaan met collega's en leerlingen; van nature ben ik minder geduldig en kan ik scherp uit de hoek komen, bij SSL heb ik geleerd dit aan te passen aan mijn omgeving. Wanneer leerlingen vervolgens op een evaluatieformulier schreven dat ik sympathiek was, kon ik de rest van de week op zo'n complimentje teren!"
- Sophie de Graaff (ex-docent), wetgevend jurist bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie

De dagvergoeding voor assistent-docenten is € 140. Vanzelfsprekend vergoeden we ook al je reiskosten.

Spreekt dit je aan en denk je eraan om te solliciteren? Lees dan hier wat we van je vragen!

De Leidse Examentraining
De Leidse Examentraining
“Door Leiden had ik het onder controle.” Madeleine Verhoeff, Driestar College te Gouda