Overslaan en naar de inhoud gaan

Vwo Latijn

Op deze pagina vind je informatie voor leerlingen die zich al hebben ingeschreven voor een examentraining en voor leerlingen die twijfelen tussen een tweedaagse en een driedaagse examentraining. Ben je op zoek naar algemene informatie over onze cursussen? Klik dan op onderstaande knop. 

Meer informatie over de examentraining

 • Neem deel aan het avondprogramma. Tijdens de avonden kun je namelijk onder begeleiding verder oefenen en extra vragen stellen aan je docenten. Zeker als je een tweedaagse cursus volgt, raden we je sterk aan het avondprogramma te volgen. Op die manier haal je het maximale uit je examentraining.
 • Bekijk, voordat je aan je cursus begint, de examenstof nog eens en maak een lijstje van de onderwerpen en soorten opgaven die jij lastig vindt. Je hoeft je van tevoren niet extra te verdiepen in die onderwerpen, want met behulp van onze stappenplannen en tips leren we je hoe je de lastige onderwerpen onder de knie kunt krijgen.
 • Probeer alvast zo veel mogelijk begrippen, definities, stellingen en rekenregels te leren. Het volgen van de cursus wordt daarmee een stuk makkelijker voor je. Bovendien worden op de examens soms letterlijke definities gevraagd. Natuurlijk behandelen we begrippen en definities tijdens de cursus, maar er is te weinig tijd om alle relevante begrippen uitgebreid te bespreken. De meeste tijd wordt besteed aan verbanden binnen de examenstof, het oplossen van examenopgaven en concrete examentips. 

Voor de cursus:

 • Om je goed voor te bereiden op de cursus is het heel belangrijk om de voorbereidende opgaven te maken.
  • Deze opgaven zijn belangrijk omdat:
   • er stof in kan voorkomen die wij als bekend veronderstellen en die niet op de cursus wordt behandeld, maar die wel relevant is voor het examen;
   • we tijdens de cursus op deze stof voortbouwen.
  • De voorbereidende opgaven worden direct bij aanvang van de cursus nagekeken en voorzien van feedback en tips. Tevens is er de mogelijkheid om er in de avond op terug te komen door er persoonlijk met een van onze docenten naar te kijken. Een week voordat je cursus begint, ontvang je per e-mail een linkje naar de voorbereidende opgaven. De voorbereidende opgaven voor Latijn vind je ook hier
 • Leer in ieder geval de werkwoordsuitgangen van de indicativus uit je hoofd. Bestudeer ook de uitgangen van de naamwoorden. Een overzicht hiervan vind je achterin je woordenboek. Mocht je een woordenboek hebben waar dit overzicht niet in staat, dan krijg je het overzicht van ons op de eerste dag van je cursus.
 • Bestudeer ook het overzicht met stijlmiddelen, die je voor- of achterin je lesboek kunt vinden. Hoe beter je de stijlmiddelen kent, hoe meer opgaven je kunt maken.
 • Omdat het onmogelijk is om alle pensumteksten in drie dagen te behandelen, zullen wij tijdens de cursus klassikaal alleen de algemene verhaallijn behandelen. Je mag vervolgens zelf kiezen met welke teksten je wilt oefenen. Bedenk van te voren dus goed welke teksten je lastig vindt en houd er rekening mee dat je na de cursus nog met de overige teksten moet oefenen.

Tijdens de cursus:

 • De eerste dag zal in het teken staan van proefvertalen. Omdat we die dag veel grammatica gaan behandelen, zullen we nog niet uitgebreid oefenen met het vertalen van examenteksten. Om alle stappenplannen en tips te krijgen die nodig zijn voor het vertalen én om hier genoeg mee te oefenen, raden we je sterk aan om aanwezig te zijn bij het eerste avondprogramma.

Na de cursus:

 • Van de pensumteksten is tijdens de cursus de algemene verhaallijn behandeld en je hebt met een aantal door jou gekozen teksten kunnen oefenen. Houd er rekening mee dat je na de cursus nog verder moet oefenen met de andere pensumteksten.
 • Tijdens de cursus zul je veel opgaven gaan maken over de teksten uit het pensum. Dit zal je helpen de teksten goed te begrijpen. Houd er rekening mee dat je na de cursus nog tijd in moet plannen om deze teksten te leren. Tijdens de cursus zullen we je tips geven over hoe je dit het beste aan kunt pakken.
 • Tijdens de cursus besteden we veel aandacht aan proefvertalen en zullen we hier ook veel mee oefenen. Na de cursus raden wij je aan om je vertaalvaardigheden op pijl te houden door nog te oefenen met een aantal proefvertalingen uit oude examens.

Sommige periodes duren geen 3 dagen, maar slechts 2 dagen. Omdat er minder tijd is, kunnen niet alle onderwerpen even uitgebreid worden behandeld. Tijdens een tweedaagse cursus wordt geen proefexamen afgenomen. Welke periodes slechts twee dagen duren, kun je vinden in het vakkenoverzicht.

Voor Latijn geldt dat in tweedaagse periodes sommige onderwerpen niet worden behandeld. Het gaat om de volgende onderwerpen:

 • Pensum: achtergrond
 • Pensum: auteurs

Toelichting

 • We schenken aan bovengenoemde onderwerpen minder of geen aandacht omdat het "leeronderwerpen" zijn of omdat deze onderwerpen niet vaak gevraagd worden op het examen. Ook zijn deze onderwerpen soms zo lastig dat het om tactische redenen de voorkeur verdient gemakkelijkere onderwerpen te behandelen waar je op je examen eenvoudiger punten mee kunt scoren.
 • Tijdens de cursus ontvang je tips hoe je zelfstandig deze onderwerpen zo goed mogelijk kunt voorbereiden.

Vanzelfsprekend doen wij er elk jaar weer alles aan om de cursus zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de meeste recente ontwikkelingen in de examens. In onze examenanalyses lees je precies hoe de cursus de afgelopen jaren aansloot op het examen.

In onze examentrainingen behandelen we alleen de stof die je moet beheersen voor het centraal examen. Andere stof komt niet aan bod. Tijdens de cursus wordt uitgebreid ingegaan op welke stof je wel en niet moet kennen voor het eindexamen. Wil je zelf een overzicht hebben van de exacte examenstof, zie dan de examenprogramma's die wij op een rijtje hebben gezet.

Voor praktische informatie en laatste nieuws vlak voordat je cursus begint, verwijzen we je graag naar de actuele mededelingen. Twee dagen voor aanvang van je cursus laten we weten wat de aanvangslocatie is. 

 

 

De Leidse Examentraining
De Leidse Examentraining