Overslaan en naar de inhoud gaan
De Leidse Examentraining

Havo management en organisatie

Op deze pagina vind je informatie voor leerlingen die zich al hebben ingeschreven voor een examentraining en voor leerlingen die twijfelen tussen een tweedaagse en een driedaagse examentraining. Ben je op zoek naar algemene informatie over onze cursussen? Klik dan op onderstaande knop. 

Meer informatie over de examentraining

 • Neem deel aan het avondprogramma. Tijdens de avonden kun je namelijk onder begeleiding verder oefenen en extra vragen stellen aan je docenten. Zeker als je een tweedaagse cursus volgt, raden we je sterk aan het avondprogramma te volgen. Op die manier haal je het maximale uit je examentraining.
 • Bekijk, voordat je aan je cursus begint, de examenstof nog eens en maak een lijstje van de onderwerpen en soorten opgaven die jij lastig vindt. Je hoeft je van tevoren niet extra te verdiepen in die onderwerpen, want met behulp van onze stappenplannen en tips leren we je hoe je de lastige onderwerpen onder de knie kunt krijgen.
 • Probeer alvast zo veel mogelijk begrippen, definities, stellingen en rekenregels te leren. Het volgen van de cursus wordt daarmee een stuk makkelijker voor je. Bovendien worden op de examens soms letterlijke definities gevraagd. Natuurlijk behandelen we begrippen en definities tijdens de cursus, maar er is te weinig tijd om alle relevante begrippen uitgebreid te bespreken. De meeste tijd wordt besteed aan verbanden binnen de examenstof, het oplossen van examenopgaven en concrete examentips. 

Om je goed voor te bereiden op de cursus is het heel belangrijk om de voorbereidende opgaven te maken. Deze opgaven zijn belangrijk omdat:

 • er stof in kan voorkomen die wij als bekend veronderstellen en die niet op de cursus wordt behandeld, maar die wel relevant is voor het examen;
 • we tijdens de cursus op deze stof voortbouwen.

De voorbereidende opgaven worden direct bij aanvang van de cursus nagekeken en voorzien van feedback en tips. Tevens is er de mogelijkheid om er in de avond op terug te komen door er persoonlijk met een van onze docenten naar te kijken. Een week voordat je cursus begint, ontvang je per e-mail een linkje naar de voorbereidende opgaven. 

De voorbereidende opgaven voor havo management en organisatie vind je ook hier

Koop het boekje Samengevat en lees dit alvast een keer door. Leer zoveel mogelijk definities en noteer of omcirkel de onderwerpen die je lastig vindt. Samengevat wordt uitgegeven door de Onderwijspers en is zeer goed verkrijgbaar, online en in (school)boekenhandels.

De onderstaande onderwerpen zou je alvast kunnen leren. Focus hierbij op de kenmerken en de voordelen en nadelen van de verschillende begrippen. De onderstaande onderwerpen worden niet centraal behandeld tijdens de Examencursus, maar zijn wel onderdeel van de examenstof.

 • De verschillende rechtsvormen (zoals vof); 
 • De verschillende vormen van consumptief krediet (zoals huurkoop);
 • De verschillende soorten leasing (zoals financial lease).

De reden waarom we deze niet behandelen is dat het relatief kleine onderwerpen zijn die daarnaast ook vrij theoretisch van aard zijn. Tijdens de cursus geven we aan dat je deze onderwerpen zelf nog thuis moet bestuderen. Mocht je tijdens de Examencursus vragen over een van deze onderwerpen willen stellen, dan kan dat natuurlijk.

Sommige periodes duren geen 3 dagen, maar slechts 2 dagen. Omdat er minder tijd is, kunnen niet alle onderwerpen even uitgebreid worden behandeld. Tijdens een tweedaagse cursus wordt geen proefexamen afgenomen. Welke periodes slechts twee dagen duren, kun je vinden in het vakkenoverzicht.

Voor havo management & organisatie geldt dat in tweedaagse periodes sommige onderwerpen niet worden behandeld. Het gaat om de volgende onderwerpen:

 • Voorraden
 • Afschrijvingen
 • Kengetallen

Toelichting

 • We schenken aan deze onderwerpen minder of geen aandacht omdat het "leeronderwerpen" zijn of omdat deze onderwerpen niet vaak gevraagd worden op het examen. Ook zijn deze onderwerpen soms zo lastig dat het om tactische redenen de voorkeur verdient gemakkelijkere onderwerpen te behandelen waar je op je examen eenvoudiger punten mee kunt scoren.
 • Tijdens de cursus ontvang je tips hoe je zelfstandig deze onderwerpen zo goed mogelijk kunt voorbereiden.

Vanzelfsprekend doen wij er elk jaar weer alles aan om de cursus zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de meeste recente ontwikkelingen in de examens. In onze examenanalyses lees je precies hoe de cursus de afgelopen jaren aansloot op het examen.

In onze examentrainingen behandelen we alleen de stof die je moet beheersen voor het centraal examen. Andere stof komt niet aan bod. Tijdens de cursus wordt uitgebreid ingegaan op welke stof je wel en niet moet kennen voor het eindexamen. Wil je zelf een overzicht hebben van de exacte examenstof, zie dan de examenprogramma's die wij op een rijtje hebben gezet.

Voor praktische informatie en laatste nieuws vlak voordat je cursus begint, verwijzen we je graag naar de actuele mededelingen. Twee dagen voor aanvang van je cursus laten we weten wat de aanvangslocatie is. 

 

 

  Docent en leerling examentraining management en organisatie SSL
  Examentraining management en organisatie SSL