Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezakt voor vmbo-bb, -kb of -gl: wat nu?

Het is natuurlijk ontzettend vervelend als je te horen hebt gekregen dat je gezakt bent voor je vmbo-examen. Op zo'n moment kan het bovendien erg lastig zijn om inzicht te krijgen in de mogelijkheden die je nog hebt. Om je te helpen heeft SSL de opties overzichtelijk op een rijtje gezet. Lees snel verder en ontdek wat je kunt doen als je gezakt bent voor het vmbo-bb, -kb of -gl.

Als je gezakt bent voor je vmbo examens op bb-, kb- of gl-niveau, dan heb je de volgende twee opties om je diploma alsnog te behalen:

  • Optie 1 - Het hele jaar overdoen: dit kan op een reguliere middelbare school;
  • Optie 2 - Deelcertificaten halen voor de theoretische vakken van bb, kb en gl: dit kan door je zelfstandig voor te bereiden.

N.B. Dit overzicht is een service van SSL. Wij hebben geen connecties met de instituten die worden genoemd in dit overzicht en staan niet garant voor de kwaliteit die zij bieden. Ook kan op geen enkele wijze enige verantwoordelijkheid en/of aansprakelijkheid door ons worden aanvaard in zake fouten/onvolkomenheden in de tekst op deze pagina.  Daarnaast kunnen we je niet adviseren welke optie voor jou het best zou zijn. Dit hangt geheel af van je persoonlijke situatie.

Ben je gezakt voor vmbo-tl en ben je benieuwd wat je nu kunt doen? Kijk dan eens op onze pagina Gezakt voor vmbo-tl.

Ben je gezakt voor havo of vwo en ben je benieuwd wat je nu kunt doen? Kijk dan eens op onze pagina Gezakt voor havo of gezakt voor vwo.

Als je bent gezakt voor je vmbo-examens, kun je vanzelfsprekend het hele jaar overdoen en de examens uiteindelijk nogmaals maken. Dit betekent dat je bij je eigen school ingeschreven moet blijven of naar een andere school kunt gaan indien je daar wordt aangenomen. Het is niet mogelijk om een diploma voor bb, kb of gl bij een vavoschool (volwassenenonderwijs) te behalen.

In plaats van het hele examenjaar over te doen, kun je er ook voor kiezen om alleen je onvoldoende vakken over te doen. Je vraagt hiervoor eerst bij je school de zogenaamde deelcertificaten aan van de vakken die je wel voldoende hebt afgesloten. De deelcertificaten van de overige vakken haal je dan in het volgende schooljaar. Je kunt dit doen door je zelfstandig voor te bereiden en aan te melden voor een staatsexamen via DUO.

Als je de staatsexamens met een voldoende afsluit, krijg je deelcertificaten voor de betreffende vakken. Samen met de deelcertificaten van de vakken die je al voldoende had afgesloten op je middelbare school, kun je deze inwisselen voor een volledig vmbo-diploma. Om te bepalen of je geslaagd bent, gelden dezelfde regels als op een middelbare school. Kijk hier voor de slagingseisen voor vmbo.

Je kunt alleen staatsexamens voor vmbo-bb, vmbo-kb of vmbo-gl doen als je aan alle onderstaande voorwaarden voldoet:

  • Je staat ingeschreven bij een mbo-school.
  • Je bent eerder gezakt voor het eindexamen vmbo.
  • Je hebt een eindcijfer van 6 of hoger behaald voor het beroepsgerichte vak.

Hoe kun je je voorbereiden op en inschrijven voor de staatsexamens?

Je moet je zelfstandig voorbereiden op het staatsexamen voor vmbo-bb, -kb of -gl. Onderwijsinstellingen als de LOI/NHA  of vavoscholen bieden hiervoor geen hulp aan. Dit betekent dat je je thuis voorbereid op de staatsexamens, zonder begeleiding.

Je moet je vóór 1 januari van het jaar waarin je examen wilt doen aanmelden bij DUO om de staatsexamens te mogen maken. De kosten hiervan bedragen:

  • € 119,00 per vak, bestaande uit een centraal examen en college-examen;
  • € 59,00 per vak, bestaande uit een college-examen;
  • € 595,00 voor een volledig examenpakket (dit is het maximumbedrag).

NB: een college-examen kan een schriftelijke toets, een mondeling examen of een praktijkexamen zijn. De schriftelijke toets wordt in dezelfde periode als de centrale examens afgenomen; het mondelinge examen en het praktijkexamen in de maand juli. Het college-examen vervangt in feite de schoolexamens.

Bekijk goed op de website wanneer je wat moet inleveren bij DUO om er zeker van te zijn dat je mag meedoen aan het betreffende staatsexamen.

Een entree-opleiding is een eenjarige mbo-opleiding die je voorbereidt op de arbeidsmarkt, of klaarstoomt voor een mbo-2 opleiding. Om toegelaten te worden tot een entree-opleiding heb je geen vmbo-diploma nodig. De enige voorwaarden zijn dat je niet voldoet aan de eisen voor een mbo-2, mbo-3 of mbo-4 opleiding, en dat je minstens 16 jaar bent. Een entree-opleiding kun je volgen bij een ROC.