Overslaan en naar de inhoud gaan

Vergroot je concentratie en blijf gefocust

Je herkent het vast: je bent vol goede moed begonnen met leren voor je examens, maar binnen een paar minuten trekt iets anders je aandacht. Voor je het weet zit je alweer een kwartier te appen of uit het raam te staren, dat schiet niet op. Ben jij ook zo snel afgeleid? In dit artikel geven we je concentratietips om je beter te kunnen concentreren en gefocust te blijven tijdens het leren voor je examens.

Het grootste probleem als je geconcentreerd aan de slag wilt, is afleiding. Je telefoon, meldingen van social media op je laptop, geluiden van je broertje die aan het gamen is, het leidt allemaal af. Misschien ben jij zelfs zo snel afgeleid, dat je gedachten afdwalen als je iets uit je raam ziet of als er op je bureau allerlei overbodige spullen liggen. Om geconcentreerd te kunnen werken, wil je zo min mogelijke ‘potentiële afleiders’ om je heen. Bijvoorbeeld:

  • Zet je telefoon op stil en in vliegtuigmodus. Gebruik je telefoon ook niet als rekenmachine of woordenboek. Dit geeft je gelijk de mogelijkheid om je vaardigheden in het opzoeken van woorden in het woordenboek te verbeteren en dat scheelt weer tijd op je examen!
  • Log uit van je socialmedia-accounts op je laptop of computer, of schakel de meldingen uit.
  • Zorg voor een opgeruimd bureau: hier horen alleen dingen te liggen die je nodig hebt bij het leren of maken van een opdracht. Andere dingen berg je op in bakjes, laatjes en mappen. Denk er wel aan om alle spullen die je nodig zou kunnen hebben, alvast klaar te leggen. Ga je bijvoorbeeld aan de slag met wiskunde, zorg dan dat je een potlood en geodriehoek bij de hand hebt. Als je die tijdens het werken nog moet gaan zoeken, zou dat ook afleiden.
  • Beperk storende geluiden. Probeer ervoor te zorgen dat het stil is op je kamer als je gaat leren. Dat is misschien lastig als je het warm hebt en het raam open wilt doen of als er gewoon veel andere mensen in huis zijn. In dat geval kun je naar rustige, instrumentale muziek luisteren om het effect van storende achtergrond geluiden te verminderen. Lees meer over het effect van muziek op je leer- en concentratievermogen.

Met alle acties die hierboven beschreven zijn, creëer je een fijne werkomgeving voor je zelf. Dit alles klinkt misschien als gedoe, maar het kan juist helpen om je mentaal klaar te maken voor het leren. Als je alle acties bewust uitvoert en elke keer op dezelfde manier, wordt dit een soort ‘leerritueel’. Je hersenen weten dan dat het tijd is om aan de slag te gaan en dit helpt je geconcentreerd te werken en gefocust te blijven tijdens het leren voor de examens. Je komt dan als het ware in ‘de zone’.

Zoals eerder omschreven, is afleiding niet goed voor je concentratie. Dit gaat niet alleen om afleiding van zaken die niets met je schoolwerk te maken hebben. Ook als je gaat proberen met meerdere opdrachten tegelijk bezig te zijn of hier alleen al aan denkt, leer je minder goed. Het is bewezen dat onze hersenen niet kunnen multitasken. Soms lijkt het misschien aardig te lukken, je kunt vast prima appen en tv-kijken te gelijk. Maar je hersenen zijn dan niet echt op hetzelfde moment met die twee taken bezig, ze schakelen alleen heel snel. Door dit heen en weer schakelen duurt alles veel langer en schiet je dus niet op met leren voor je examens.

Het maken van een goede planning kan je helpen om telkens met één ding tegelijk bezig te zijn, zonder dat je in de stress schiet over andere dingen die nog moeten gebeuren. Daar heb je dan immers ook tijd voor ingepland. Mocht je tijdens het leren ineens iets te binnenschieten dat je echt niet meer mag vergeten, schrijf dat dan op en kijk er later naar.

De pomodorotechniek helpt je om je tijd efficiënt in te delen, zodat je langere tijd gefocust kunt blijven. De naam verwijst naar een kookwekker in de vorm van een tomaat (pomodoro).

Zo werkt het:

  • Je kiest een taak uit waar je je op gaat focussen.
  • Je stelt een wekker in op 25 minuten en gaat deze 25 minuten heel gefocust aan de slag met de taak.
  • Als de wekker afgaat, neem je vijf minuten pauze van de taak.
  • Herhaal dit vier keer, dan ben je dus twee uur bezig geweest.
  • Na die twee uur neem je een grotere pauze van zo’n 30 minuten.
  • Herhaal dit alles tot maximaal 4 keer op een dag. Je bent dan 8 uur geconcentreerd bezig geweest!
  • Er zijn ook apps beschikbaar, waardoor je niet zelf steeds de tijden hoeft in te stellen.

Door deze techniek toe te passen, dwing je jezelf om telkens voor korte periode gefocust bezig te zijn. Omdat deze periodes relatief kort zijn, is het haalbaar om geconcentreerd te blijven.

De pauze die je telkens neemt kun je gebruiken om jezelf te 'belonen' met iets leuks/ontspannend. Natuurlijk kun je dan je telefoon erbij pakken, maar denk ook eens aan minder voor de hand liggende dingen, zoals:

  • Even naar buiten voor wat frisse lucht. Dat helpt ook om je concentratie te vergroten (als je maar vijf minuten hebt: misschien even het balkon op of de tuin in).
  • Een ontspannings- of meditatie oefening.
  • Een gezonde snack (lees hier met welke snacks je het best leert).
  • Dansen op je favoriete muziek (lees hier waarom dat een goed idee is).
De Pomodorotechniek

 

Als je lekker in je vel zit en je gezond voelt, werken je hersenen beter en kun je je beter concentreren. Hierbij helpen dingen als goed eten, genoeg slapen en voldoende bewegen.

Daarnaast is het belangrijk om een goede en actieve houding te hebben tijdens het werken. Leren op bed of onderuitgezakt op de bank is dus een minder goed idee.